Προειδοποιήσεις Ερντογάν προς τη Γερμανία ενόψει αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας προειδοποίησε τη Γερμανία την Τρίτη ότι τα σχέδιά της να κηρύξει την μαζική δολοφονία των Αρμενίων του 1915 ως γενοκτονία θα βλάψουν τις διμερείς τους σχέσεις, αυξάνοντας εκ νέου τις ανησυχίες για τη μεταναστευτική συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, η οποία προωθήθηκε από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Την Πέμπτη, οι Γερμανοί βουλευτές αναμένεται να εγκρίνουν ένα συμβολικό ψήφισμα που χαρακτηρίζει τις δολοφονίες 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από τις δυνάμεις των Οθωμανών ως “γενοκτονία”, ένας χαρακτηρισμός που η Τουρκία απορρίπτει σθεναρά.

Η ψηφοφορία είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα πριν από ένα χρόνο, στο πλαίσιο της 100ής επετείου της σφαγής, αλλά σύμμαχοι της Μέρκελ στο κοινοβούλιο καθυστέρησαν τη διεξαγωγή της επανειλημμένα υπό την ανησυχία ότι θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα.

Εντούτοις, τώρα και εκείνοι έχουν ξεμείνει από χρόνο και ενδέχεται να μετανιώνουν για την καθυστέρηση της ψηφοφορίας.

Οι Πράσινοι της αντιπολίτευσης έχουν εισάγει το ψήφισμα στην ημερήσια διάταξη σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για τη Μέρκελ, η οποία, κατά γενική ομολογία, αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Άγκυρας που έχει βοηθήσει να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που εισέρχονται στην Ευρώπη.

Είναι αλήθεια πως η συμφωνία έχει χαλαρώσει την πολιτική πίεση για τη Μέρκελ στο εσωτερικό της Γερμανίας. Παρόλα αυτά, η ίδια συμφωνία έχει καταστεί νεφελώδης, από τη στιγμή που ο ισχυρότερος υποστηρικτής της στην τουρκική κυβέρνηση, Αχμέτ Νταβούτογλου, έχασε την πρωθυπουργία αυτό το μήνα. Από τότε, ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έθεσε υπό αμφισβήτηση κάποιες πτυχές της συμφωνίας και μερικοί από τους συμμάχους του έχουν απειλήσει ακόμη και να εξαπολύσουν ένα νέο κύμα προσφύγων στην Ευρώπη.

Σε σχόλια προς τους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στην Αφρική, ο Ερντογάν επιτέθηκε κατά όσων, όπως είπε, προσπαθούν να “εξαπατήσουν” τη Γερμανία γύρω από τα γεγονότα του 1915, χωρίς να κατηγορεί κάποιον συγκεκριμένα.

«Εάν η Γερμανία εξαπατηθεί από αυτούς, τότε οι διμερείς διπλωματικοί, οικονομικοί, εμπορικοί, πολιτικοί και στρατιωτικοί δεσμοί – είμαστε και οι δύο χώρες του ΝΑΤΟ – θα καταστραφούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Τα σχόλια αυτά παρατέθηκαν κατόπιν σχετικής τηλεφωνικής συνομιλίας του Τούρκου ηγέτη με την καγκελάριο Μέρκελ, με πρωτοβουλία του πρώτου σύμφωνα με πηγές, προκειμένου να εκφράσει την ανησυχία του για το ψήφισμα.

Πηγή: Reuters

Παλαιότερα άρθρα: