Προκήρυξη υποτροφιών για συμμέτοχη στο συνέδριο προσομοίωσης “Europa.S.”

Διαβάστε επίσης

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προκηρύσσει διαγωνισμό για δεκατρείς υποτροφίες για φοιτητές των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της πόλης (Α.Π.Θ., Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Διεθνές Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Θεσσαλονίκης) με στόχο τη συμμετοχή τους στο Συνέδριο Προσομοίωσης Europa.S. 2015, μέσω του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων.

Το EUropa.S. διοργανώνεται φέτος για έκτη συνεχόμενη χρονιά από 3 έως 6 Απριλίου 2015 στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πειραιώς και του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα από το Ι.Ε.Κ.Ε.Θ., υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το συνέδριο υποστηρίζεται από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, την Κοσμητεία της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας, το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, από φορείς δημοσίου και ιδιωτικού χαρακτήρα, ενώ για τρίτη χρονιά απολαμβάνει της στήριξης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, για την εξαιρετική ακαδημαϊκή του παρουσία και τη συνεισφορά στην κοινωνία των πολιτών και του Ευρωπαϊκού Ιδεώδους.

Το EUropa.S. είναι ένα “παιχνίδι ρόλων” που προσομοιώνει με απόλυτη ακρίβεια τις διαδικασίες και λειτουργίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Συμβουλίου της Ε.Ε., της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Δικαστηρίου της Ε.Ε. Οι συμμετέχοντες στο πλαίσιο της προσομοίωσης, έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν τη θέση ενός Ευρωβουλευτή, Αρχηγού Κράτους ή Κυβερνήσεως, Υπουργού Οικονομικών της ΕΕ, Ευρωπαίου Επιτρόπου, Δικαστή ή Συνηγόρου, Μέλους της Ομάδας Κρίσης, Δημοσιογράφου, Μεταφραστή ή Μέλους του Επικουρικού Προσωπικού.

Οι υποτροφίες καλύπτουν το κόστος συμμετοχής των φοιτητών στην Προσομοίωση (45€) καθώς και τη διαμονή τους σε ξενοδοχείο κοντά στο χώρο του Πανεπιστημίου Πειραιώς, όπου θα γίνουν οι συνεδριάσεις του EUropa.S. και αφορούν στις θέσεις των Θεσμικών Οργάνων και Μεταφραστών. Η καταβολή της υποτροφίας θα γίνει απευθείας από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης στους διοργανωτές της Προσομοίωσης EUropa.S. για τους υποτρόφους.

Δηλώσεις συμμετοχής για το διαγωνισμό υποτροφιών μπορούν να υποβάλουν προπτυχιακοί, απόφοιτοι και μεταπτυχιακοί φοιτητές, από 18 έως 26 ετών. Στο διαγωνισμό μπορούν να πάρουν μέρος και οι φοιτητές που έχουν ήδη κάνει αίτηση για συμμετοχή στο συνέδριο EUropa.S. και έχουν πληρώσει το κόστος συμμετοχής τους.

Οι υποτροφίες προσφέρονται ανά Πανεπιστήμιο, με κριτήριο την αριστεία των μέχρι τώρα σπουδών τους και κατανέμονται ως εξής:
• Πέντε φοιτητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
• Τρεις φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
• Τρεις φοιτητές από το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (ΤΕΙ-Θ) και
• Δύο φοιτητές από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Η αριστεία των μαθητών θα αποδεικνύεται από την παράθεση των παρακάτω δικαιολογητικών:
• Πρόσφατη αναλυτική βαθμολογία από τη γραμματεία του εκάστοτε Ιδρύματος
• Πιστοποίηση γνώσης ξένων γλωσσών, από τα αντίστοιχα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας

Η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.europas.irtea.gr/?page_id=3058
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της δράσης www.europas.irtea.gr ή του Ι.Ε.Κ.Ε.Θ. www.irtea.gr
Η ανάδειξη των υποτρόφων θα γίνει με τη διαδικασία της επιλογής από στελέχη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης και της Προσομοίωσης EUropa.S.

Παλαιότερα άρθρα: