Προσδοκίες για έσοδα από το λαθρεμπόριο στα καύσιμα

Διαβάστε επίσης

Στεγανοποίηση των «οπών διαφυγής» δημοσίων εσόδων, στην αγορά των υγρών καυσίμων επιχειρεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος προανήγγειλε ότι το νέο «στεγανό» σύστημα που θα βάλει τέλος στο λαθρεμπόριο καυσίμων, θα βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή έως το τέλος του 2015.

Ο κ. Μάρδας ανακοίνωσε τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής που θα ασχολείται με την εποπτεία των εσόδων από τη διακίνηση καυσίμων, ενώ έχει συγκεντρώσει και καταγράψει ήδη όλες τις παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν σε επίπεδο θεσμικού πλαισίου. Πρόκειται για τροποποιήσεις νόμων, αλλά και για κοινές υπουργικές αποφάσεις που πρέπει να εκδοθούν, με σκοπό την εκλογίκευση του συστήματος διακίνησης των καυσίμων και βεβαίως την αντιμετώπιση του φαινομένου του λαθρεμπορίου .

Σύμφωνα πληροφορίες μεταξύ των μέτρων που θα ληφθούν θα είναι:

  • Η απογραφή των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων.
  • Η εισαγωγή συστήματος εισροών εκροών στις λεγόμενες «ελεύθερες» εγκαταστάσεις των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και των διυλιστηρίων. Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι υπάρχουν δυο μορφές αποθηκών καυσίμων: Οι χαρακτηρισμένες ως «φορολογικές», που βρίσκονται μέσα στα διυλιστήρια και οι λεγόμενες «ελεύθερες», που είναι διάσπαρτες σε όλη τη χώρα. Μέχρι στιγμής έχουν εγκατασταθεί συστήματα εισροών και εκροών μόνο στις φορολογικές αποθήκες και στα πρατήρια. Δεν τοποθετήθηκαν ούτε στις ελεύθερες αποθήκες ούτε στις δεξαμενές συγκέντρωσης αργού πετρελαίου.
  • Εισαγωγή συστήματος εισροών εκροών στα πλωτά μέσα πετρελαιοειδών προϊόντων.
  • Εισαγωγή συστήματος εισροών εκροών σε παντός είδους πρατήρια καυσίμων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις οι απώλειες εσόδων για το δημόσιο από το λαθρεμπόριο καυσίμων μπορεί να είναι από 500 εκ ευρώ έως και 1,5 δις ευρώ. Ο κ. Μάρδας υιοθετεί τον πλέον συντηρητικό υπολογισμό και τονίζει ότι αυτό που πρωτίστως έχει σημασία είναι «να κλειδώσει το σύστημα ελέγχου και να μην παρουσιάζει, οπές διαφυγής».

Ας ευχηθούμε ότι θα τα καταφέρει και ότι δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο των ατέρμονων συζητήσεων χωρίς αποτέλεσμα. Ήδη το διάστημα των επτά μηνών που έθεσε ως ορίζοντα για την λειτουργία του νέου συστήματος είναι αρκετά μεγάλο σε σχέση με τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση όσον αφορά την ταχύτητα αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου.

Παλαιότερα άρθρα: