Προσχέδιο υπουργών Εσωτερικών ΕΕ: Θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να θωρακιστούν τα σύνορα

Διαβάστε επίσης

Η κατάσταση παραμένει έκρυθμη στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας όπου έχουν συγκεντρωθεί – από την πλευρά της Τουρκίας – χιλιάδες μετανάστες, ενώ το πρωί της Τετάρτης σημειώθηκαν νέα επεισόδια.

Οι παράνομες διελεύσεις στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές, σημειώνεται στο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος εν όψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιεί στις 5 μ.μ. στις Βρυξέλλες, με την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Στο προσχέδιο, το οποίο ενδέχεται να τροποποιηθεί σύμφωνα με το skai.gr, τονίζεται ότι η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Αναφέρεται, δε, πως η Ε.Ε. και τα κράτη – μέλη θα λάβουν κάθε απαραίτητο μέτρο για να αποτραπεί η παράνομη είσοδος προσφύγων και μεταναστών σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Επιπλέον, μέσω του εγγράφου καλούνται εκείνοι οι οποίοι επιθυμούν να φτάσουν στην Ε.Ε. να μην διακινδυνεύουν τις ζωές τους επιχειρώντας να περάσουν στην Ελλάδα μέσω θάλασσας ή ξηράς, ενώ ζητείται να καταπολεμηθεί η διάδοση ψευδών πληροφοριών.

Παράλληλα, εκφράζεται αλληλεγγύη στην Ελλάδα, ενώ χαιρετίζεται η παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 700 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν.

Τέλος, μέσω του προσχεδίου, καλείται η Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τους όρους της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Άγκυρας το 2016, αποφεύγοντας δράσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ενώ τονίζεται πως οι Βρυξέλλες θα συνεχίζουν να παρέχουν στήριξη στις προσπάθειες της Τουρκίας για φιλοξενία προσφύγων.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη στις Καστανιές Έβρου βρέθηκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ηγεσία των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παλαιότερα άρθρα: