Πρώην στέλεχος του ΔΝΤ: Το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα φτιάχτηκε για να αποτύχει

Διαβάστε επίσης

Καθώς οι συνομιλίες για τη διάσωση της Ελλάδας βρίσκονται σε εξέλιξη, ένα ακανθώδες θέμα συνεχίζει να κυριαρχεί στις συζητήσεις, αυτό της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Το ΔΝΤ έχει δηλώσει υπέρ μιας τέτοιας κίνησης, ωστόσο, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής του Ταμείου, Ασόκα Μόντι, μιλώντας στο CNBC ανέφερε πως θα πρέπει το ίδιο το ΔΝΤ να κάνει την αρχή.

«Αν το ΔΝΤ θέλει πραγματικά να επιτευχθεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το σωστό στη συνέχεια για το ΔΝΤ είναι να διαγράψουν το ποσό που οι Έλληνες χρωστάνε στο ΔΝΤ» ανέφερε χαρακτηριστικά σήμερα ο κ. Μόντι. «Το ΔΝΤ έχει υιοθετήσει τη θέση ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους, αλλά κάποιος άλλος θα πρέπει να πληρώσει για αυτό» πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά της η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο γαλλικό ραδιόφωνο, την περασμένη Παρασκευή, δήλωσε «κατηγορηματικά» ότι ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα δεν θα πετύχει χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους.

«Αυτό το πρόγραμμα, όπως και τα τελευταία, έχει και πάλι συσταθεί για να αποτύχει. Η Ελλάδα είναι ουσιαστικά σαν ένας ασθενής με πολλαπλά τραύματα. Κινείται μέσα σε ένα κύκλο αποπληθωρισμού του χρέους, όπου όσο περισσότερο χρέος πληρώνει, τόσο πιο χρεωμένη βγαίνει επειδή τα εισοδήματα μειώνονται».

Έτσι ο κ. Μόντι προβλέπει ότι «τα προβλήματα στην Ελλάδα θα εμφανιστούν και πάλι σε έξι με εννέα μήνες. Τότε θα αρχίσουμε να βλέπουμε τους αριθμούς να αυξάνονται στο ελληνικό ΑΕΠ… και τότε θα πουν “Ωχ! Το πρόγραμμα δεν λειτουργεί” αλλά το “Ωχ” αυτό θα ακουστεί από τους ίδιους ανθρώπους που φτιάξανε το πρόγραμμα- όλοι οι υπόλοιποι το έχουν προβλέψει αυτό» κατέληξε.

Παλαιότερα άρθρα: