Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ οι φονικές φωτιές στην Αττική: «Ελληνική κόλαση»

Διαβάστε επίσης

Η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» αποτυπώνει το μέγεθος της τραγωδίας με τον πρωτοσέλιδο τίτλο στην ιστοσελίδα της.

«Ελληνική Κόλαση», γράφει η εφημερίδα παρουσιάζοντας σχετικό φωτογραφικό υλικό που απεικονίζει τις τεράστιες καταστροφές που άφησε στο πέρασμά της η κόκκινη λαίλαπα στη Βορειοανατολική Αττική.

daily

«Οι θανατηφόρες πυρκαγιές προκάλεσαν το θάνατο 50 ατόμων, από τους οποίους οι 26 σε μια βίλα στο Μάτι Αττικής. Νεκρά τα μέλη μιας οικογένειας που προσπάθησαν να σωθούν πέφτοντας στη θάλασσα, τουρίστες παγιδεύτηκαν στις παραλίες, αξιωματούχοι στέλνουν στρατό», υποστηρίζει το σχετικό δημοσίευμα και προσθέτει: «Ανάμεσα στους 50 νεκρούς είναι κι ένα μωρό έξι μηνών».

«Πρόκειται για τις χειρότερες δασικές πυρκαγιές την τελευταία δεκαετία που ξέσπασαν στην περιοχή της Αττικής», σχολιάζει η εφημερίδα «Daily Mail». Σύμφωνα με διασώστες, στο Μάτι Αττικής εντοπίστηκαν 26 σωροί, προφανώς ανήκουν σε οικογένειες… τα άτομα αυτά ήταν σφιχταγκαλιασμένα.

Η μαζική εκκένωση βρίσκεται σε εξέλιξη με τη βοήθεια πλοίων του στρατού, ενός στόλου ιδιωτικών σκαφών και ελικοπτέρων στρατού.

Η Ελλάδα ζήτησε drones -μη επανδρωμένα αεροσκάφη-από τις ΗΠΑ για να «ανιχνεύσουν τυχόν ύποπτη δραστηριότητα» καθώς ξέσπασαν 15 εστίες πυρκαγιών την ίδια χρονική στιγμή.

«Στο Μάτι Αττικής εκατοντάδες τουρίστες βρήκαν καταφύγιο στις παραλίες, ενώ τρεις γυναίκες και ένα παιδί πνίγηκαν στη θάλασσα προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις φλόγες που έχουν περικυκλώσει τα δάση γύρω από την περιοχή της Αθήνας», γράφει το σχετικό δημοσίευμα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η περιοχή στα δυτικά και ανατολικά της Αττικής, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει τη συνδρομή της Ε.Ε για να «πολεμήσει» τις καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν αφήσει εκτός από νεκρούς και 150 τραυματίες.

Σύμφωνα με τοπικές αρχές, στο Μάτι εντοπίστηκαν δύο Δανοί τουρίστες μέσα σε μια βάρκα όπου επέβαιναν δέκα άτομα.

Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων δεν είναι ευοίωνες για τις επόμενες ώρες: οι καιρικές συνθήκες θα παραμείνουν δύσκολες για σήμερα, αν και αναμένονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών.

«Η ελληνική κυβέρνηση επικαλέστηκε τις συμφωνίες πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ζητήσει βοήθεια από την Ε. Ε.», γράφει η «Daily Mail».

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι το ταμείο της Ελλάδας «αδειάζει» την ώρα που η χώρα κινδυνεύει και από νέες πυρκαγιές.

Οι πυρκαγιές έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στη Σουηδία και σε άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, γράφει επίσης το βρετανικό δημοσίευμα.

Η εφημερίδα «Daily Mail» κάνει αναφορά και στις δηλώσεις του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου. Η πλειονότητα των θυμάτων εντοπίστηκαν στα σπίτια τους ή στα αυτοκίνητα στο Μάτι, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ οι φονικές πυρκαγιές

Στον ιστότοπο του BBC, του δικτύου της βρετανικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, οι πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική ήταν πριν από λίγο το πρώτο θέμα, υπό τον τίτλο «Τουλάχιστον 20 νεκροί στις πυρκαγιές στην Ελλάδα» με λεζάντα, «Η κυβέρνηση ζήτησε διεθνή βοήθεια καθώς τεράστιες πυρκαγιές μαίνονται σε όλη τη χώρα».

Οι πολύνεκρες πυρκαγιές είναι επίσης πρώτο θέμα στην διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Guardian, υπό τον τίτλο «Τουλάχιστον 20 νεκροί καθώς γίνονται εκκλήσεις σε κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους» και εκτενή κάλυψη από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και την ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα.

Στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας The Times, το θέμα είναι πρώτο στις διεθνείς ειδήσεις με τίτλο «Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές σκοτώνουν τουλάχιστον 24 στην Αθήνα».

Το θέμα είναι επίσης πρώτο στην (αγγλόφωνη) εκδοχή του ιστοτόπου του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου France24 (στη γαλλόφωνη εκδοχή, το πρώτο θέμα είναι οι αντεγκλήσεις Τραμπ-Ιράν), πάντως στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των μεγάλων γαλλικών εφημερίδων, η είδηση δεν έχει ακόμη εκτενή κάλυψη, με χαρακτηριστική την επιλογή της Le Monde απλά να αναδημοσιεύσει μια ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου που είχε μεταδοθεί αρκετές ώρες νωρίτερα.

Στην Αυστραλία, που έχει νωπή πικρή πείρα δασικών πυρκαγιών, το ABC News έχει στην διαδικτυακή του έκδοση τέταρτο θέμα τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, υπό τον τίτλο «”Είδα πτώματα, καμένα αυτοκίνητα”: Φρίκη στην Ελλάδα καθώς τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δασικές πυρκαγιές κοντά στην Αθήνα».

Ανάμεσα στα μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, το CNN περιορίζεται στην πρώτη σελίδα της διαδικτυακής του έκδοσης απλά σε έναν τίτλο-σύνδεσμο προς την είδηση, τα περισσότερα άλλα, όπως για παράδειγμα το CBS, αναδημοσιεύουν στην πλειονότητά τους συρραφές ανταποκρίσεων διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, και κυρίως του Ασοσιέιτεντ Πρες.

Όλα τα γερμανικά ΜΜΕ μεταδίδουν αναλυτικά πληροφορίες για την δραματική κατάσταση στην Αττική εξ αιτίας των πυρκαγιών.

Ορισμένοι χαρακτηριστικοί τίτλοι

  • Spiegel: Tουλάχιστον 50 νεκροί
  • Die Welt: Bρέθηκαν ακόμα 26 πτώματα. Οι νεκροί από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα ανέρχονται ήδη σε 50
  • ARD: Φόβοι και για άλλους νεκρούς. Δεκάδες οι νεκροί από τις πυρκαγιές κοντά στην Αθήνα
  • Suddeutsche Zeitung: Tουλάχιστον 50 oι νεκροί από τις πυρκαγιές κοντά στην Αθήνα
  • Frankfurter Allgemeine Zeitung: Bρέθηκαν ακόμα 26 νεκροί από τις πυρκαγιές, τουλάχιστον 50 μέχρι στιγμής
  • Die Zeit: Τουλάχιστον 50 νεκροί από τις πυρκαγιές κοντά στην Αθήνα

Πηγή: protothema.gr

Παλαιότερα άρθρα: