«Ψαλίδι» 50% στο επίδομα θέρμανσης

Διαβάστε επίσης

Ένας ακόμη δύσκολος χειμώνας προβλέπεται για χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά, καθώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσανατολίζεται στην κατά 50% μείωση της ετήσιας δαπάνης για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης..

Ειδικότερα αξίζει να σημειωθεί το γεγονός πως με την συγκεκριμένη ενέργεια αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των  δικαιούχων ή στην περίπτωση που δεν μεταβληθεί ο  αριθμός των δικαιούχων τότε κατά πάσα περίπτωση θα μειωθεί το ύψος του επιδόματος. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς η εν λόγω διάταξη  η οποία αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης αναμένεται να επηρεάσει το ετήσιο ποσό επιδότητησης κατά 50% , με το τελευταίο να διαμορφώνεται σε 47 εκατ.ευρώ από 92 εκατ.ευρώ που ήταν την προηγούμενη χρονιά.

Με τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης να ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου, παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως αναμένουν οι τιμές να κυμανθούν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι (κυμάνθηκε γύρω στα 0,93 ευρώ το λίτρο).

Παράλληλα, η περικοπή του επιδόματος σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, αναμένεται να ισχύσει  τη νέα χειμερινή σεζόν (15 Οκτωβρίου 2017-30 Απριλίου 2018), ενώ η πρώτη δόση του κατά 50% μειωμένου επιδόματος θα χορηγηθεί τον Ιανουάριο του 2018.

Κάτι το οποίο δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής όλων είναι πως τα κριτήρια για την χορήγηση του επιδόματος (εισοδηματικά +περιουσιακά) θα είναι μειωμένα σε σχέση με τη περσινή χρονια.

Ενδεικτικά τι ίσχυε κατά την προηγούμενη χρονιά:

–Άγαμοι με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

–Έγγαμοι με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

 

Παλαιότερα άρθρα: