Ψευδές δημοσίευμα μας θυμίζει πως μετράμε τη ζωή των δυτικών περισσότερο από άλλων ανθρώπων

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Σερφάροντας στο διαδίκτυο και διαβάζοντας ειδήσεις αλλά και άλλα ενδιαφέροντα δημοσιεύματα, πέφτω πάνω σε ένα άρθρο που μου τραβά την προσοχή.

Ο τίτλος του «Έκτακτο: 147 νεκροί από επίθεση τζιχαντιστών σε πανεπιστήμιο της Γερμανίας» αναρτημένο στο anemosantistasis.blogspot.gr. Μου τραβά την προσοχή όχι μόνο για το σοβαρό του θέματος αλλά και επειδή δεν έχει τύχει να δω πουθενά αλλού αυτή την είδηση. Με την επιφύλαξη φυσικά να πρόκειται για κάποιου είδους κακόγουστο trolling, ανοίγω το άρθρο για να συνειδητοποιήσω λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ότι πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό.

Ο συγγραφέας του δημοσιεύματος έχει επίτηδες παραπλανήσει τον αναγνώστη με τον τίτλο του άρθρου του στην προσπάθειά του να δείξει κάτι πολύ σημαντικό. Η πραγματική είδηση αφορά πανεπιστήμιο στην Κένυα, στο οποίο έλαβε χώρα μια απίστευτη σφαγή φοιτητών από τζιχαντιστική οργάνωση μόνο και μόνο επειδή ήταν χριστιανοί.

Ο ενοχλημένος αρθρογράφος που η παραπάνω είδηση δεν έλαβε στα μέσα ενημέρωσης το χρόνο που θα της άξιζε ξεκινά λέγοντας: «Χθές σκοτώθηκαν 147 άνθρωποι από επίθεση τζιχαντιστών σε πανεπιστήμιο της Κένυα αλλά δεν θα το δείτε πουθενά γιατί απλά η Κένυα δεν ανήκει στον δυτικό κόσμο. Το πολύ πολύ να το δείτε σαν 15ο θέμα αφού έχουμε άλλα θέματα που (καίνε) όπως είναι η απόδραση της Σταμάτη και τι έγραψε ο Πανούσης. Και σκυλιά να σκοτώνονταν θα είχαμε πλήρες ρεπορτάζ.»

Ο Δημήτρης Σούλτας κάνει ένα εύστοχο σχόλιο για τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουν τα μέσα να αναδεικνύουν την είδηση, σχόλιο που κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να απευθύνεται και στο αναγνωστικό κοινό. Ο ίδιος γράφει:

«Τουλάχιστον 147 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Αλλά στην Κένυα.

Σε λάθος χώρα.

Σε λάθος ήπειρο.

Με λάθος ιδιότητα.

Με λάθος χρώμα δέρματος… Σήμερα, λίγες ώρες μετά τη σφαγή θα πρέπει να κάνεις ανασκαφή για να βρεις τη σχετική είδηση. Αυτά…»

Αυτό που από την πλευρά μας έχουμε να προσθέσουμε είναι ότι ενώ ο ίδιος αναδεικνύει την διαφορετικότητα αυτών των ανθρώπων ως αιτία για την οποία η σφαγή τους παραμένει μη σημαντική είδηση στην Ελλάδα, ωστόσο ξεχνάει και εκείνος να σημειώσει ότι ο λόγος που αυτοί οι άνθρωποι σφαγιάστηκαν είναι επειδή ήταν χριστιανοί. Έτσι ως ένα σχόλιο για τον τρόπο με τον οποίο αναδεικνύουμε τις ειδήσεις. Όλοι μας…

Παλαιότερα άρθρα: