Ψήφος αποδήμων: Η κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται για την κατάργηση της διακομματικής επιτροπής

Διαβάστε επίσης

Δεν έχει τέλος η κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για το τι θα γίνει με την ψήφο των αποδήμων.

Στο επίκεντρο είναι τώρα η κατάργηση της ειδικής διακομματικής επιτροπής. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η εν λόγω κίνηση έχει στόχο τη νοθεία των εκλογικών καταλόγων. Δεν έχει λόγο ύπαρξης η επιτροπή μετά την κατάργηση των κριτηρίων εγγραφής, υποστηρίζει το ΥΠΕΣ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης,  με ανάρτησή του στο facebook έκανε λόγο για επιχείρηση νοθείας των εκλογικών καταλόγων μέσω της κατάργησης της ειδικής διακομματικής επιτροπής. Το υπουργείο Εσωτερικών ωστόσο μιλάει για νόθευση της λογικής εκ μέρους του κ. Ραγκούση.

Το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει ότι η διακομματική επιτροπή δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης, καθώς συστάθηκε κατά το παρελθόν και είχε ως έργο τον έλεγχο των προϋποθέσεων εγγραφής ενός εκλογέα στους εκλογικούς καταλόγους, όπως αυτές έχουν τεθεί από τον νόμο, αναφέρει στην απάντηση του το υπουργείο.

Υπενθυμίζεται ότι οι προϋποθέσεις για να ασκήσουν οι Έλληνες του εξωτερικού το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους, δηλαδή χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, είναι η διαμονή στη χώρα δύο από τα τελευταία 35 χρόνια και η υποβολή φορολογικής δήλωσης σε αυτή.

Όπως εξηγεί το ΥΠΕΣ, με το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί και την άρση των προϋποθέσεων αυτών η ύπαρξη της επιτροπής καθίσταται πλέον άνευ αντικειμένου.

 

Παλαιότερα άρθρα: