Πυρ ομαδόν Ρωσίας και Κίνας στην στρατηγική εθνικής ασφάλειας Τραμπ

Διαβάστε επίσης

Κίνα και Ρωσία επέκριναν τη νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ την οποία παρουσίασε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με το Πεκίνο να καταγγέλλει «την ψυχροπολεμική νοοτροπία» της Ουάσινγκτον και τη Μόσχα «τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της».

«Καλούμε τις ΗΠΑ να σταματήσουν να παραπληροφορούν σκοπίμως για τους στρατηγικούς σκοπούς της Κίνας και να εγκαταλείψουν τις ξεπερασμένες απόψεις τους, όπως την ψυχροπολεμική νοοτροπία», δήλωσε η Χούα Τσουνγίνγκ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Σε αντίθετη περίπτωση θα προκαλέσουν ζημιά στους ίδιους και σε άλλους», υπογράμμισε. «Η Κίνα δεν θα προσπαθήσει ποτέ να αναπτυχθεί εις βάρος των συμφερόντων άλλων χωρών. Παράλληλα δεν θα απαρνηθεί ποτέ τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της», υπογράμμισε η Χούα.

Από την πλευρά του ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, κατήγγειλε τον «ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα» της ομιλίας του Τραμπ, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι παραμένει αγκιστρωμένη «σε έναν μονοπολικό κόσμο».

«Ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του κειμένου είναι προφανής, όπως και η άρνηση (της Ουάσινγκτον) να απαγκιστρωθεί από έναν μονοπολικό κόσμο, μια επίμονη άρνηση», δήλωσε ο Πεσκόφ, ενώ υπογράμμισε ότι η Μόσχα «δεν μπορεί να δεχθεί κάποιες χώρες να αντιμετωπίζονται σαν να απειλούν την ασφάλεια των ΗΠΑ».

«Παρόλα αυτά εμπεριέχονται (στο κείμενο) θετικά σημεία», εκτίμησε ο ίδιος, αναφερόμενος συγκεκριμένα «στην πρόθεση της Ουάσινγκτον να συνεργαστεί με τη Ρωσία στους τομείς που είναι προς το συμφέρον της».

Ο πρόεδρος Τραμπ παρουσίασε χθες Δευτέρα τη «Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας» της κυβέρνησής του, η οποία χαρακτηρίστηκε από συχνά αντικρουόμενα μηνύματα προς την Κίνα και τη Ρωσία.

«Είμαστε αντιμέτωποι με αντίπαλες δυνάμεις, τη Ρωσία και την Κίνα, οι οποίες προσπαθούν να αμφισβητήσουν την επιρροή, τις αξίες και τον πλούτο της Αμερικής», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία του να χτίσει «μεγάλες συμμαχίες» με τις δύο αυτές χώρες.

Παλαιότερα άρθρα: