«Πυρά» Ερντογάν κατά Ισραήλ: Δεν θα γίνει πραγματικότητα η «συμφωνία του αιώνα»

Διαβάστε επίσης

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ τη διατάραξη της ειρήνης στην περιοχή από τη λεγόμενη αμερικανική «συμφωνία του αιώνα» υποστήριξε την Κυριακή ο πρόεδρος της Τουρκίας, βάλλοντας εκ νέου κατά της συμφωνίας που προωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σε μήνυμά του σε συνέδριο με αντικείμενο την Ιερουσαλήμ, ο Ερντογάν ανέφερε ότι η «λεγόμενη συμφωνία του αιώνα» (η οποία) αναφέρει ότι η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα όνειρο που απειλεί την ειρήνη στην περιοχή. Δεν θα αφήσουμε αυτό το όνειρο να γίνει πραγματικότητα».

«Δεν αναγνωρίζουμε αυτό το σχέδιο, που σημαίνει προσάρτηση των παλαιστινιακών εδαφών, καταστρέφει εντελώς την Παλαιστίνη και καταλαμβάνει εντελώς την Ιερουσαλήμ. Δεν αποδεχόμαστε ποτέ αυτή την απόπειρα, η οποία επιφανειακά δέχεται μια λύση δύο κρατών, αλλά στην πραγματικότητα σημαίνει νομιμοποίηση της κατοχής του Ισραήλ υπό την εντολή της αμερικανικής κυβέρνησης».

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει άδικα και παράνομα φθάσει στα σημερινά του σύνορα, ενώ η Παλαιστίνη αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια την κατοχή, την καταστροφή και τα δεινά.
Είπε ότι η Τουρκία «δεν πρόκειται ποτέ να παραμείνει σιωπηλή για την προσάρτηση της Ιερουσαλήμ ή να εγκαταλείψει τους αγαπητούς Παλαιστίνιους αδελφούς σε αυτόν τον αγώνα».

«Θα ήθελα να τονίσω για μια ακόμη φορά ότι η Ιερουσαλήμ είναι η κόκκινη μας γραμμή. Ως μουσουλμανικές χώρες, η σημαντικότερη μας ευθύνη σε αυτή τη διαδικασία είναι να προστατεύσουμε το τέμενος Αλ Άκσα, να αγκαλιάσουμε την Ιερουσαλήμ ως ειρηνικό σύμβολο και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Παλαιστινίων», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος άφησε αιχμές και κατά ορισμένων αραβικών χωρών για την πολιτική τους στο παλαιστινιακό. «Η πολιτική που ακολουθούν ορισμένες ισλαμικές χώρες σε αυτό το βήμα (τη συμφωνία), η οποία είναι η αρχή μιας διαδικασίας που θα επηρεάσει ολόκληρο τον κόσμο, ειδικά τη Μέση Ανατολή, έχει δημιουργήσει μια θλιβερή εικόνα» είπε.

Παλαιότερα άρθρα: