Πωλείται η κατοικία του Τρότσκι στην Πρίγκηπο

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Το τεράστειο σπίτι έχει 18 δωμάτια, 5 μπάνια και βρίσκεται σε ένα τεράστειο οικόπεδο 3.600 τετραγωνικών μέτρων τετραγωνικών μέτρων με θέα τη θάλασσα του Μαρμαρά. Η κατοικία του Ρώσου επαναστάτη Λέον Τρότσκι στην οποία έζησε τέσσερα χρόνια πωλείται προς 4,4 εκατομμύρια ευρώ. Ο ίδιος εγκαταστάθηκε στην Πρίγκηπο για πρώτη φορά το 1929, μετά την εξορία του από τη Σοβιετική Ένωση που του επέβαλε ο Στάλιν

Η τριώροφη κατοικία έχει ηλικία 150 ετών και εκτείνεται σε 950 τ.μ. «Ο πρώην επαναστάτης έζησε τέσσερα χρόνια σε αυτό το σπίτι αφού το πρώτο του σπίτι, επίσης στην Πρίγκηπο, κάηκε», αναφέρει ο πρώην δήμαρχος του νησιού Μουσταφά Φαρσάκογλου.

Ο ίδιος εξήγησε ωστόσο ότι το σπίτι βρίσκεται σε πολύ κατάσταση και έχει ανάγκη από πολλές και κοστοβόρες επισκευές. Δεν τολμάμε να σκεφτούμε πόσο θα κόστιζε η αγορά του μετά από αυτές τις επισκευές. Πάντως ο κ. Φαράσογλου σημείωσε ότι «αν το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού διέθετε τα μέσα θα μπορούσε να το αγοράσει, να το ανακαινίσει και να το κάνει πολιτιστικό κέντρο» ενώ συμπλήρωσε ότι «Όπως και να έχει το κτίριο είναι διατηρητέο και όποιος το αγοράσει δεν θα μπορέσει να το χρησιμοποιήσει ως κατοικία, ξενοδοχείο ή εστιατόριο».

Πρέπει να σημειώσουμε ότι στην Τουρκία και ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη, απέναντι από την οποία βρίσκεται η Πριγκηπόνησος ή αλλιώς Μπουγιούκαντα, πολλά ιστορικά κτήρια έχουν δοθεί προς εκμετάλλευση στο ιδιωτικό κεφάλαιο που τα έχει τροποποιήσει σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία και εντυπωσιακά εστιατόρια.

Ένας μεσίτης από την Πρίγκηπο σημείωσε σχετικά ότι «Δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθούμε να πουλήσουμε το σπίτι αυτό, όμως κανείς δεν το θέλει» και συμπλήρωσε ότι «Ο ιδιοκτήτης του, ένας κάτοικος της Κωνσταντινούπολης, δεν έχει κάνει τις απαραίτητες εργασίες».

Παλαιότερα άρθρα: