Πώς μπορεί να γίνει ελκυστική η γεωργία για τους νέους;

Διαβάστε επίσης

Γράφει η Ιφιγένεια Ζώτου

Η εικόνα ενός κακοντυμένου αγρότη που “σκοτώνει” την ελληνική γλώσσα και κυκλοφορεί με ένα παλιό αγροτικό φορτωμένο με ζώα, προκαλεί το γέλιο όταν προβάλλεται στις τηλεοράσεις μας, σίγουρα όμως δεν είναι μια εικόνα που θα προσελκύσει τους νέους στο να κυνηγήσουν μια τέτοια επαγγελματική προοπτική. Συν του ότι, οι ίδιοι οι γονείς χρησιμοποιούν μια τέτοια εικόνα σαν παράδειγμα προς αποφυγήν αφού τα παιδιά τους είναι… εξυπνότερα και οφείλουν να γίνουν «κάτι καλύτερο», οι νέοι αγρότες όλο και λιγοστεύουν.

Αν όμως αυτή είναι η εικόνα που γνωρίζουν για τους αγρότες οι νέοι παγκοσμίως, ποιο θα είναι το μέλλον της γεωργίας;

Ο πληθυσμός της γης αυξάνεται και μαζί του αυξάνεται και η ζήτηση των τροφίμων, ταυτόχρονα οι κλιματικές αλλαγές απειλούν την παράγωγη των προϊόντων διατροφής με τον τρόπο που γινόταν μέχρι τώρα. Κάτι τέτοιο απαιτεί αποτελεσματικότερους και πιο εξειδικευμένους αγρότες. Απαιτεί γνώσεις και μελέτη και κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται σε σχόλες που παρέχουν αυτή την εκπαίδευση.

Το να κάνουν όμως οι νέοι δικό τους ξεκίνημα στον τομέα της γεωργίας δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση. Μπορεί λόγω κρίσης να διατίθενται κομμάτια γης σε ευκαιριακές τιμές, όμως πολλά άλλα έξοδα θα επιβαρύνουν τους νέους αγρότες. Ταυτόχρονα, και άλλοι παράγοντες μπορεί να δυσκολέψουν τη ζωή των μελλοντικών αγροτών. Φορολογικές επιβαρύνσεις, κακές καιρικές συνθήκες, αρρώστιες των ζώων και υψηλές τιμές σε τροφές και λιπάσματα είναι κάποιοι από αυτούς.

Έρευνες δείχνουν ότι ο μέσος όρος ηλικίας των Ελλήνων αγροτών είναι γύρω στα 50 χρόνια κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να μπει νέο αίμα στον κλάδο της γεωργίας. Οι παλιοί και ηλικιωμένοι αγρότες θα πρέπει να παραχωρήσουν λίγο χώρο στους νεοεισερχομένους στον κλάδο.

Οι νέοι αγρότες είναι απαραίτητοι και ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δίνεται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις στην εκπαίδευση και υποστήριξη τους. Με κάποιες προϋποθέσεις το επάγγελμα του αγρότη μπορεί να αποτελέσει καλή επαγγελματική διέξοδο για πολλούς νέους οι όποιοι μαστίζονται από την ανεργία. Αλλά η επιτυχία δεν έρχεται ποτέ όταν κάποιος οδηγείται από την απόγνωση. Η επιτυχία έχει οδηγό τη γνώση κι εκεί είναι που πρέπει να υπάρξει μια οργανωμένη παρέμβαση από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας.

Παλαιότερα άρθρα: