Πώς (και πότε) θα πληρωθούν οι φόροι του 2015;

Διαβάστε επίσης

Η «δημιουργική ασάφεια» των τελευταίων ημερών –την επικαλείται και η κυβέρνηση ως μεθοδολογία σύνταξης της «επιστολής Βαρουφάκη»- πλήττει και το χρονοδιάγραμμα καταβολής των φετινών φόρων. Παρά το γεγονός ότι συμπληρώνεται και ο Φεβρουάριος, σαφές πλαίσιο για το πώς θα υποβάλλουμε τις φετινές φορολογικές δηλώσεις αλλά και το πότε θα πληρώσουμε τους φόρους, δεν υπάρχει.

Δύο είναι οι μεγάλες φορολογικές υποχρεώσεις της χρονιάς: η φορολογία εισοδήματος και ο φόρος ακινήτων. Τι γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή; Στην πραγματικότητα …τίποτα. Τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος: Ειδικά για το 2015, οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος πρέπει να υποβληθούν από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 30η Ιουνίου. Υπάρχει ανοικτό σύστημα για να υποβάλλουμε δηλώσεις; Όχι είναι η απάντηση. Δεν έχουν ξεκινήσει καν οι απαραίτητες προετοιμασίες. Είναι αμφίβολο αν το σύστημα θα ανοίξει πριν το Πάσχα (το πιθανότερο είναι πως όχι) καθώς ακόμη τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν αρχίσει να στέλνουν τα στοιχεία των αποδοχών. Με αυτό το δεδομένο, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει παράταση στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Πολύ απλά διότι θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, αν το σύστημα ανοίξει μετά το Πάσχα, να υποβληθούν έξι εκατομμύρια δηλώσεις σε δύο μήνες. Όσον αφορά στην πληρωμή του φόρου, ο νόμος προβλέπει το εξής: ο φόρος πληρώνεται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Η προθεσμία της πρώτης δόσης, λήγει έναν μήνα μετά την προθεσμία υποβολής της δήλωσης. Δηλαδή, αν δεν υπάρξει παράταση, η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί στο τέλος Ιουλίου, η 2η δόση στο τέλος Σεπτεμβρίου και η 3η στο τέλος Δεκεμβρίου. Αν υπάρξει παράταση, τότε τα πρώτα λεφτά θα μπουν στο κρατικό ταμείο στο τέλος Αυγούστους.

Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος επιχειρήσεων: Φέτος, υπάρχει σημαντική αλλαγή: οι δηλώσεις νομικών προσώπων, μπορούν να υποβληθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου, δηλαδή δύο μήνες αργότερα σε σχέση με πέρυσι. Ο φόρος, εξακολουθεί να πληρώνεται σε έως και οκτώ δόσεις, ωστόσο, η τελευταία δεν μπορεί να είναι μετά τον Δεκέμβριο. Ο νόμος είναι πολύ συγκεκριμένος: «Η καταβολή του φόρου γίνεται σε οκτώ (8), κατ’ ανώτατο όριο, ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται με την υποβολή της δήλωσης και οι υπόλοιπες επτά (7) μέχρι την τελευταία ημέρα του έβδομου μήνα από την υποβολή της δήλωσης, η οποία δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν του ίδιου φορολογικού έτους».Είναι απόφαση των εταιριών αν θα εξαντλήσουν τον χρόνο πληρώνοντας τον φόρο σε έξι δόσεις ή αν θα την υποβάλλουν τον Μαίο πληρώνοντας σε επτά δόσεις. Το να είναι ανοικτό το σύστημα, πριν τον Απρίλιο, είναι εξαιρετικά αμφίβολο.

Το τρίτο μέτωπο, έχει να κάνει με τον φόρο ακινήτων. Εκεί υπάρχει το απόλυτο κενό πληροφόρησης. Μέχρι τέλος Μαρτίου, πρέπει να υποβληθούν όλες οι τροποποιητικές δηλώσεις του Ε9 προκειμένου να αποτυπωθούν στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο οι μεταβολές που επήλθαν στην ακίνητη περιουσία το 2014. Αν παραμέναμε σε καθεστώς ΕΝΦΙΑ, ο φόρος θα έπρεπε να ξεκινήσει να πληρώνεται από τον Μάιο με ορίζοντα αποπληρωμής το τέλος του χρόνου. Τώρα που η κυβέρνηση εξαγγέλλει την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάστασή του από άλλον φόρο, είναι βέβαιο ότι πριν τον Ιούνιο δεν θα πληρώσουμε τίποτα. Όλα τα βάρη, θα μετατεθούν για το 2ο εξάμηνο της χρονιάς.

Παλαιότερα άρθρα: