Πύρρειος νίκη για τη Μέι – Υποσχέθηκε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφια

Διαβάστε επίσης

Με 200 ψήφους υπέρ και 117 κατά η Τερέζα Μέι ξεπέρασε την πρόταση μομφής και παραμένει, όπως ζήτησε, για να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση του Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η νίκη είχε βαρύ τίμημα για την πρωθυπουργό. Αναγκάστηκε να υποσχεθεί πως δεν θα ηγηθεί του κόμματος στις εκλογές του Ιουνίου 2022 δίχως ωστόσο να δεσμευτεί σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία αποχώρησης.

H διαφορά είναι μεν αρκετή αλλά το πρόβλημα για την Πρωθυπουργό παραμένει. Με δηλωμένο το 1/3 των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος και σύσσωμη την αντιπολίτευση εναντίον της Συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κ. Μέι θα πρέπει να βρει τρόπο να πείσει τους φιλοευρωπαίους της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, να ψηφίσουν υπέρ αυτής έως την 21η Ιανουαρίου.

Γνωρίζοντας ότι δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία για να περάσει την Συμφωνία, ως έχει, η κ. Μέι μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, όπου ξεκινά σήμερα η Σύνοδος των Ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος της είναι να πείσει τους ομολόγους της και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να επαναδιαπραγματευθούν μέρη της Συμφωνίας. Συγκεκριμένα σε όσα αφορούν το άρθρο 20 που καθορίζει τις εγγυήσεις για τα ανοιχτά σύνορα στην Ιρλανδία, γνωστό ως backstop.

Είναι το κομμάτι της Συμφωνίας που λόγω της ασάφειας του, ως προς την χρονική του διάρκεια του backstop, έχει προκαλέσει την μήνη των brexiteer βουλευτών και του DUP, του κόμματος των Ιρλανδών Προτεσταντών Ενωτικών που με τους 10 βουλευτές του στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Τερέζα Μέι.

Άναρχο Brexit εάν δεν συνδράμει η ΕΕ

Με βάση την Συμφωνία, όσο διαρκεί το backstop, η Βρετανία παραμένει μέλος της Τελωνιακής Ένωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τους κανόνες που τη διέπουν.

Στο κείμενο των 585 σελίδων δεν αναφέρεται ημερομηνία λήξεως του backstop. Επομένως, αυτό που θα ζητήσει η Πρωθυπουργός από τους Ευρωπαίους ηγέτες θα είναι μια ημερομηνία όσο το δυνατόν πιο σύντομη για την χρονική διάρκεια του backstop.

Ελπίζει πως εάν το πετύχει θα μπορέσει να πείσει μια μερίδα βουλευτών της που δηλώνουν αντίθετοι, το DUP καθώς και φιλοευρωπαίους της αντιπολίτευσης, να την υπερψηφίσουν.

Είναι αβέβαιο κατά πόσον το αίτημα της Βρετανίδας Πρωθυπουργού θα γίνει αποδεκτό. Ωστόσο, μετά το χθεσινό δράμα που παίχτηκε στο Westminster, οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν πως εάν δεν δώσουν την ημερομηνία που ζητά η Τερέζα Μέι, η Συμφωνία Αποχώρησης είναι αδύνατον να περάσει από την ολομέλεια της Βουλής, με πολύ πιθανό αποτέλεσμα ένα άναρχο Brexit.

Παλαιότερα άρθρα: