Ραγδαία κλιμάκωση στην ένταση ανάμεσα σε Ρωσία – Τουρκία

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Η κλιμάκωση στην ένταση των σχέσεων Ρωσίας – Τουρκίας έχει αυξηθεί ραγδαία το τελευταίο 24ωρο μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Μόσχας που ανέφερε ότι ο Τούρκος στρατιωτικός ακόλουθος κλήθηκε στο υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα έπειτα από ένα συμβάν κατά το οποίο ένα ρωσικό αντιτορπιλικό κατέφερε μόλις να αποφύγει τη σύγκρουση με ένα τουρκικό σκάφος στο Αιγαίο.

«Στις 13 Δεκεμβρίου, το πλήρωμα του ρωσικού σκάφους Smetlivy, που βρισκόταν 22 χλμ.[13,6 μίλια] από το ελληνικό νησί Λήμνος στο βόρειο Αιγαίο, απέφυγε μια σύγκρουση με ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Στις 6:30 ώρα Γκρίνουιτς (08:30 ώρα Ελλάδας) το ρωσικό αντιτορπιλικό. που είχε ρίξει άγκυρα, παρατήρησε ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος, σε απόσταση περίπου χιλίων μέτρων, που πλησίαζε προς το μέρος του, από δεξιά, όπως ανέφερε το Έθνος.

«Παρά τις πολλές προσπάθειες του Smetlivy, το πλήρωμα του τουρκικού σκάφους δεν απάντησε ούτε στον ραδιοτηλέγραφο ούτε στα οπτικά σήματα», πρόσθεσε.

Το ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι δεν διαφαίνεται ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης της έντασης, αφού η Άγκυρα κάνοντας επίκληση για ηρεμία φρόντισε να προειδοποιήσει τη Μόσχα, ότι η υπομονή της δεν είναι ανεξάντλητη. Από την πλευρά της η Μόσχα, δεν χάνει την ευκαιρία να χτυπά διαρκώς στην Τουρκία το γεγονός της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού για το οποίο η Τουρκία δεν έχει ζητήσει συγνώμη.

Παλαιότερα άρθρα: