Ρεπορτάζ του Channel 4: «Ποιοι και γιατί χρηματοδοτούν τη Χρυσή Αυγή»

Διαβάστε επίσης

Το Βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4 σε εκτενές ρεπορτάζ του, αναφέρεται στις «βρόμικες» πηγές της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής αλλά και στους επιχειρηματίες που έφεραν το νεοναζιστικό μόρφωμα στο Πέραμα. Στο ρεπορτάζ του βρετανικού καναλιού, γίνονται καταγγελίες επίσης για τα τάγματα εφόδου των χρυσαυγιτών τα οποία χρησιμοποιούσαν κατά των πολιτικών τους αντιπάλων αλλά και τα υπενοικίαζαν σε «όποιον τα είχε ανάγκη».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ένα δίκτυο επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη ναυπηγική βιομηχανία, φέρονται να ανέμειξαν τη Χρυσή Αυγή στην συνεχιζόμενη αντιπαράθεσή τους με τις συνδικαλιστικές ενώσεις, οι οποίες δεν αποδέχονταν μειώσεις στους μισθούς και περιορισμό των δικαιωμάτων. «Γνωρίζουμε ότι υπήρξε απ’ ευθείας πληρωμή από τα αφεντικά της ναυπηγοεπισκευαστικής στο Πέραμα» δηλώνει στο κανάλι ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης από τη πρωτοβουλία Jail Golden Dawn.

Ο Σωτήρης Πουλικογιάννης, πρόεδρος των μεταλλεργατών δηλώνει στο βρετανικό κανάλι ότι η συναλλαγή αυτή «οδήγησε στην ωμή επίθεση 50 τραμπούκων της Χρυσής Αυγής, εναντίον του ιδίου και άλλων μελών του σωματείου».

«Στις 12 Σεπτεμβρίου μας επιτέθηκαν. Στις 17 Σεπτεμβρίου, σε μια συγκέντρωση που έγινε στα γραφεία τους, ανακοίνωσαν ότι θα ιδρύσουν το δικό τους συνδικαλιστικό σωματείο στο Πέραμα. Αυτό ήταν κάτι νέο. Κανένας δεν είχε μιλήσει για σωματείο της Χρυσής Αυγής μέχρι εκείνη τη στιγμή. Μετά, στις 18 Σεπτεμβρίου ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε, με ορισμένους από τους ιδρυτές του σωματείου να εμπλέκονται (στο έγκλημα)» δηλώνει ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης και προσθέτει ότι στις 19 του μηνός, μια μέρα μετά τη δολοφονία ο τότε πρόεδρος της ένωσης των εργοδοτών προσέλαβε τον βασικό πυρήνα της Χρυσής Αυγής.

Το Channel 4 αναφέρει ότι αυτό το «εναλλακτικό» σωματείο δημιουργήθηκε με την υπόσχεση με προσφέρει σταθερή απασχόληση σε αντάλλαγμα για χαμηλότερους μισθούς στα ναυπηγία μετά τη συντριβή των συνδικαλιστών του ΚΚΕ που κυριαρχούν στα σωματεία των μεταλλεργατών.

Στο ρεπορτάζ, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής προερχόταν από εκβιασμούς, προστασία, trafficking και ξέπλυμα χρήματος μέσω off shore εταιρειών. Γίνονται επιπλέον καταγγελίες και για τα τάγματα εφόδου των χρυσαυγιτών τα οποία χρησιμοποιούσαν κατά των πολιτικών τους αντιπάλων αλλά -σύμφωνα με μάρτυρες- τα προσέφεραν και έναντι ενοικίου σε όποιον πλήρωνε.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Θανάση Καμπαγιάννη, η Χρυσή Αυγή διαχειριζόταν ένα δίκτυο προστασίας στη Νίκαια και τον Αγιο Παντελεήμονα «εκβιάζοντας καταστηματάρχες και μετανάστες και προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε επιχειρηματίες που ήθελαν να επιτεθούν σε αντιπάλους τους, με την συνεργασία των αστυνομικών αρχών».

Πηγή:

Channel 4

Παλαιότερα άρθρα: