Ρήξη ή συμβιβασμός

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Νικήτας

Tο Βερολίνο δεν δέχεται εκβιασμούς. Απορρίπτουν οποιαδήποτε σκέψη για κούρεμα του ελληνικούς χρέους. Η Γερμανία δείχνει τα δόντια της στον Τσίπρα. Μετωπική σύγκρουση Αθήνας – Βερολίνου προδιαγράφουν οι «διαρροές» των θέσεων των δύο κυβερνητικών κέντρων γύρω από την εν εξελίξει διαπραγμάτευση. Καμία αναθεώρηση των συμφωνιών δεν δέχεται η Γερμανία. Η γερμανική κυβέρνηση καλεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να πάρει πίσω όλες τις προεκλογικές του εξαγγελίες, να δεχθεί την Τρόικα και να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Με αυτά τα δεδομένα στο τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να επιλέξει μεταξύ ρήξης και συμβιβασμού ή υποχώρησης κατά άλλους αναλυτές. Η κοινή λογική λέει πως όταν έρχεσαι σε ρήξη με κάποιον έχεις ευνοϊκό συσχετισμό ισχύος ώστε να έχεις βάσιμες ελπίδες επιτυχίας. Η Ελλάδα έχει; Προφανώς όχι. Τουλάχιστον όχι τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Εκτίμηση μας, είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει μια στροφή στον πολιτικό ρεαλισμό ικανοποιώντας τις Γερμανικές απαιτήσεις και αυτό διότι απλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Η άλλη λύση είναι μια ανηλεής σύγκρουση στην οποία η Ελλάδα είναι δεδομένο πως θα βγει χαμένη. Και αυτό γιατί δεν έχουν κατατεθεί ολοκληρωμένες εναλλακτικές προτάσεις. Η Γερμανία σε περίπτωση ελληνικής ρήξης θα φερθεί πολύ σκληρά προκειμένου να παραδειγματίσει τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν αποκλείεται να δούμε μια επανάληψη των γεγονότων που έλαβαν χώρα στην Κύπρο. Δηλαδή αρχική απόρριψη και ακολούθως υποταγή με συμφωνία ακόμα χειρότερη. Ρόλο κλειδί θα διαδραματίσουν αφενός οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που επιθυμούν ρήξη και αφετέρου ένα μη φιλοευρωπαϊκό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελείται από κομμουνιστές.

Το χείριστο δε όλων είναι πως καμία μέχρι στιγμής Ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει πάρει ευθέως το μέρος της Ελλάδας παρά το γεγονός πως αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να σταθεί ανάχωμα στον γερμανικό οικονομικό επεκτατισμό.

Παλαιότερα άρθρα: