Ρωσία: Εγκρίνονται με 76% οι συνταγματικές αλλαγές

Διαβάστε επίσης

Η κρατική εταιρεία δημοσκοπήσεων VTsIOM ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι σύμφωνα με τα exit polls το 76% των Ρώσων που έχει ψηφίσει μέχρι στιγμής υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέπουν στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να παρατείνει τη θητεία του έως το 2036.

Η πανεθνική ψηφοφορία για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις ξεκίνησε στις 25 Ιουνίου και διεξάγεται για επτά ημέρες ως μέτρο προφύλαξης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως μεταδίδει το Reuters εφόσον εγκριθούν οι συνταγματικές αλλαγές θα επιτρέψουν στον Πούτιν να διεκδικήσει ακόμη δύο φορές την προεδρεία μετά τη λήξη της τρέχουσας θητείας του το 2024.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του exit poll το 76% εκείνων που έχουν ήδη ψηφίσει υποστήριξαν τις μεταρρυθμίσεις, ενώ το 23,6% δήλωσαν ότι ψήφισαν κατά.

Τα exit poll διενεργήθηκαν σε 163.124 ψηφοφόρους σε 800 εκλογικά κέντρα σε 25 ρωσικές περιοχές. Τα αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται με τις προβλέψεις και τις προηγούμενες δημοσκοπύησεις του VTsIOM πριν την έναρξη της ψηφοφορία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο να μην δημοσιοποιηθούν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα πριν από την 1η Ιουλίου.

«Δεν πρόκειται για μια ανταγωνιστική ψηφοφορία, δεν είναι εκλογές», δήλωσε στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε εάν η δημοσιοποίηση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πίεση στους Ρώσους που δεν έχουν ακόμη λάβει την απόφασή τους. Ο Πούτιν θα ψηφίσει αυτοπροσώπως, είπε ο Πεσκόφ, αλλά αρνήθηκε να πει πότε.

Οι επικριτές του Κρεμλίνου χαρακτηρίζουν την ψηφοφορία ως απάτη και εκφράζουν φόβους για νοθεία.

Παλαιότερα άρθρα: