Ρωσία – Τουρκία: Ανοίγουν πραγματικό μέτωπο στην Συρία

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Οι Ρώσοι είναι διατεθειμένοι να αποδείξουν με πράξεις αυτά για το οποία κατηγορούν την Τουρκία. Ενώ λοιπόν ο πρόεδρος Πούτιν τόνιζε στο περιθώριο για της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα ότι η πραγματική αιτία κατάρριψης του ρωσικού SU-24 ήταν η προστασία του λαθρεμπορίου πετρελαίου του ISIS με την Τουρκία, τώρα έχει βαλθεί να το αποδείξει.

Πέραν από τον πόλεμο δηλώσεων ανάμεσα σε Νταβούτογλου – Ερντογάν και Πούτιν φαίνεται ότι στήνεται κανονικό μέτωπο πλέον στη μεθόριο της Συρίας με την Τουρκία. Η Ρωσία εντείνει πλέον τους βομβαρδισμούς στα σημεία που γίνεται το λαθρεμπόριο καυσίμων. Την ίδια στιγμή η ρωσική αεροπορία εξαπολύει επιθέσεις σε στόχους κοντά στην περιοχή που κατέπεσε το ρωσικό Su-24 κι ενώ αναπτύσσονται Su-34, τα οποία θα εφοδιάζονται και με πυραύλους «αέρος-αέρος» ώστε να μπορούν να αμυνθούν σε περίπτωση που δεχθούν και πάλι επίθεση.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ρωσία προκαλεί πλέον την Τουρκία, αν όντως θέλει να παραμείνει συνεπής στα λόγια της να αφήσει τη Ρωσία ανενόχλητη να χτυπά το λαθρεμπόριο καυσίμων αλλά και τους στόχους τζιχαντιστών που αναπτύσσονται γύρω από τις περιοχές που μένουν οι Τουρκμένοι. Αν όμως η πλευρά της Ρωσίας είναι πλησιέστερα στην αλήθεια τότε οι ρωσικές επιχειρήσεις θα γίνουν πονοκέφαλος για την Τουρκία και τις δουλειές της στην περιοχή.

Πρακτικά, το ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών, παίρνει πλέον πέρα από τα λόγια και σάρκα και οστά στο πεδίο της μάχης. Σε απόσταση αναπνοής δηλαδή από το να γίνει θερμό.

Παλαιότερα άρθρα: