Σ.Αραβία: Δικάιωμα της Παλαιστίνης να έχει πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ

Διαβάστε επίσης

Οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα να έχουν πρωτεύουσα του κράτους τους την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δήλωσε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν, ενώνοντας τη φωνή του με το σύνολο των μουσουλμανικών χωρών, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχουν εκφράσει από επιφυλάξεις έως μαχητική αντίθεση στις πρόσφατες κινήσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως ο  επικεφαλής του αμερικανικού κράτους ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, κίνηση στην οποία δεν είχε προχωρήσει καμία χώρα του κόσμου από το 1948, όταν ιδρύθηκε το εβραϊκό κράτος. Παράλληλα όλες οι πρεσβείες των χωρών που διατηρούν διπλωματικές αντιπροσωπείες στο Ισραήλ εδρεύουν στο Τελ Αβίβ.

Τέλος ο  κ. Τραμπ διευκρίνισε πάντως ότι η αναγνώριση «της πραγματικότητας», δηλαδή ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί ως πρωτεύουσά του την Ιερουσαλήμ, δεν σημαίνει αναγνώριση της μορφής που θα πάρει ο διαμοιρασμός εδαφών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας, ο οποίος πρέπει να γίνει μέσω διαπραγματεύσεων.

Παλαιότερα άρθρα: