Σαλαμίνα: Τεράστια ρύπανση στις ακτές από τη βύθιση δεξαμενόπλοιου

Διαβάστε επίσης

Τα ξημερώματα της Κυριακής το αγκυροβολημένο μικρό δεξαμενόπλοιο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια-νοτιοδυτικά της Αταλάντης της Σαλαμίνας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ρύπανση πετρελαιοειδών και πίσσας. Ιδιωτικά συνεργεία σε συνεργασία με τις λιμενικές αρχές καταβάλουν προσπάθεια από το πρωί της Δευτέρας να περιορίσουν την διαρροή και την ρύπανση που δημιουργήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Εφ.Συν.», η ρύπανση είναι αρκετά μεγάλη και ιδιαίτερα σοβαρή, κανείς ωστόσο μέχρι στιγμής δεν γνωρίζει την έκτασή της. Οι δύτες ξανάπεσαν στο σημείο του ναυαγίου και ξεκίνησαν και πάλι τις εργασίες στεγανοποίησης έτσι ώστε να μην διαρρεύσει άλλη ποσότητα καυσίμων.

Από το πρωί στην περιοχή επιχειρούν ένα ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος, πλωτό περιπολικό σκάφος, δυο ρυμουλκά, αντιρρυπαντικό σκάφος, ενώ προσπάθειες καθαρισμού γίνονται και για τις ακτές των Σεληνίων και της Κυνοσούρας. Σημειώνεται ότι έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της Σαλαμίνας, οι οποίοι βλέποντας το πρωί την εικόνα των ακτών τους, κατακλύστηκαν από θλίψη και απογοήτευση.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία ανέλαβε την ευθύνη για το περιστατικό καθώς ανέθεσε την απορρύπανση σε αντιρυπαντικές εταιρείες. Για τον καθορισμό θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος, με τις εταιρείες να διαβεβαιώνουν το δήμο Σαλαμίνας ότι «θα επαναφέρουν τις ακτές και την θάλασσα στην πρότερη κατάσταση».

Ο πλοίαρχος και ο α’ μηχανικός του δεξαμενόπλοιου προσήχθησαν την Κυριακή στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά. Εκεί συνελήφθησαν για διάπραξη παραβάσεων από αμέλεια και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από εντολή εισαγγελέα.Η έρευνα για τη δικογραφία που σχηματίστηκε συνεχίζεται από το Β’ Λιμενικό Τμήμα Κερατσινίου, ενώ διορίστηκε πραγματογνώμονας προς εξακρίβωση των αιτίων και των συνθηκών του ναυαγίου.

Παλαιότερα άρθρα: