Σαν Σήμερα 10 Μαρτίου

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Σπύρος Μπόικος

Σαν σήμερα, το 1831, ιδρύεται από τον στρατάρχη του Ναπολέοντα και τότε Υπουργό Στρατιωτικών της Γαλλίας, η Λεγεώνα των Ξένων. Η Λεγεώνα ήταν ένα στρατιωτικό σώμα στο οποίο θα κατατάσσονταν πολίτες άλλων χωρών που ήθελαν να πολεμήσουν με το γαλλικό στρατό, ενώ οι επιχειρήσεις της θα λάμβαναν χώρα έξω από τα σύνορα της Γαλλίας. Οι αξιωματικοί θα ήταν γάλλοι, οι γάλλοι πολίτες επίσης θα μπορούσαν να καταταγούν στη Λεγεώνα αν το επιθυμούσαν, ενώ όσοι ξένοι στρατιώτες της Λεγεώνας τραυματίζονταν στη μάχη θα μπορούσαν να λάβουν τη γαλλική υπηκοότητα αμέσως.

Ο σκοπός της δημιουργίας της Λεγεώνας ήταν να βοηθήσει τη Γαλλία να επεκτείνει τις αποικίες της. Η έδρα της ήταν στην Αλγερία, όπου έδωσε και την πρώτη της μάχη τον Απρίλη του 1932, στο Μαιζόν Καρέ. Το 1835 η Λεγεώνα των Ξένων στάλθηκε στην Ισπανία για να πολεμήσει στο πλευρό της Ισαβέλλας εναντίον του διεκδικητή του θρόνου Ντον Κάρλος. Μέχρι το 1839 που διήρκησε αυτός ο πόλεμος, η Λεγεώνα είχε χάσει 4.500 από τους 5.000 άνδρες που πήγαν στη Γαλλία.

Έκτοτε η Λεγεώνα πήρε μέρος σε κάθε στρατιωτική επιχείρηση στην οποία συμμετείχε η Γαλλία, πήρε μέρος στους δυο παγκόσμιους πολέμους και στην προσπάθεια καταστολής των αντιαποικιακών εξεγέρσεων, με διασημότερες περιπτώσεις την Ινδοκίνα και τον πόλεμο της Αλγερίας.

Μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αλγερίας η έδρα της Λεγεώνας των Ξένων μεταφέρθηκε σε γαλλικό έδαφος, ενώ οι κύριες δυνάμεις της στρατοπεδεύουν στην Κορσική. Η Λεγεώνα των Ξένων αποτέλεσε συχνά καταφύγιο ανθρώπων που αντιμετώπιζαν προβλήματα κυρίως με το νόμο στις χώρες τους. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αρκετοί άνδρες των Ες Ες κατατάχθηκαν σε αυτή προκειμένου να μη δικαστούν για τα εγκλήματα των Ναζί.

Σαν σήμερα το 1872 φεύγει από τη ζωή ο ιταλός πολιτικός και δημοσιογράφος, ηγετική μορφή του κινήματος για να την ιταλική ενοποίηση Τζουζέπε Μαντσίνι.

Το 1900 γεννιέται ο Παντελής Πουλιόπουλος, ο οποίος διετέλεσε γενικός γραμματέας του ΚΚΕ και υπήρξε από τις ηγετικές μορφές του ελληνικού τροτσκιστικού κινήματος.

Το 1910 γεννιέται ο γάλλος λογοτέχνης και θεατρικός συγγραφέας Μπόρις Βιαν.

Το 1938 έρχεται στη ζωή ο Ιωάννης Λιάπης, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β’.

Το 1940 φεύγει από τη ζωή ο ρώσος συγγραφέας Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ.

Το 1957 έρχεται στη ζωή ο σαουδάραβας επιχειρηματίας και ηγέτης της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Το 1967 πεθαίνει ο συνθέτης του ρεμπέτικου Γιώργος Μπάτης, ενώ το 1970 φεύγει από τη ζωή ο μεγάλος κωμικός ηθοποιός Βασίλης Αυλωνίτης.

Το 1992 φεύγει από τη ζωή μια μεγάλη μορφή του λαϊκού τραγουδιού, ο μπουζουξής και συνθέτης Γιώργος Ζαμπέτας.

Το 2004 φεύγει από τη ζωή ο συγγραφέας και κριτικός Ρένος Αποστολίδης.

Το 2012 φεύγει από τη ζωή η μουσικολόγος και τραγουδίστρια Δόμνα Σαμίου.

Παλαιότερα άρθρα: