Σαν Σήμερα: 20 Φεβρουαρίου

Διαβάστε επίσης

Σαν σήμερα,20 Φεβρουαρίου του 1822 ο στόλος των επαναστατημένων Ελλήνων επιτέθηκε στα πλοία του τουρκικού στόλου που είχαν αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Πάτρας.

Ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος είχε βγει από τον Ελλήσποντο με προορισμό την Πάτρα προκειμένου να ανεφοδιάσουν τον τουρκικό στρατό, ο οποίος προσπαθούσε να αντιμετωπίσει την ελληνική επανάσταση. Από την στιγμή της εξόδου από τον Ελλήσποντο τα ελληνικά πλοία τον ακολουθούσαν και πραγματοποιούσαν μικρές επιθέσεις χρησιμοποιώντας πυρπολικά, χωρίς όμως να τον αντιμετωπίσουν κατά παράταξη. Επικεφαλής του τουρκικού στόλου ήταν ο Καρά Πεπέ Αλής και ο Ισμαήλ Γιβραλτάρ, ενώ του ελληνικού ο Νικολής Αποστόλης, ο Ανδρέας Μιαούλης και ο Γκίκας Τσούπας.

Η πρωτοβουλία για την επίθεση ήταν του Ανδρέα Μιαούλη και η κίνηση αυτή τον ξεχώρισε μεταξύ των Ελλήνων ναυάρχων. Ο ελληνικός στόλος εν μέσω τρικυμίας επιτέθηκε και κανονιοβόλησε τα τουρκικά πλοία, προκαλώντας πολλές ζημιές, με σημαντικότερη την ολοκληρωτική καταστροφή μιας τουρκικής φρεγάτας. Μετά την επίθεση ο τουρκικός στόλος κατέπλευσε στην Ζάκυνθο, όπου και έτυχε της αγγλικής προστασίας, αφού η εκεί αγγλική διοίκηση δεν επέτρεψε στον ελληνικό στόλο να επαναλάβει την επίθεση, με το πρόσχημα της ουδετερότητας του νησιού.

Σαν σήμερα το 1902 γεννιέται ο πρωτοπόρος αμερικανός φωτογράφος Άνσελ Άνταμς.

Το 1920 γεννιέται ο μεγάλος Έλληνας τραγουδιστής Φώτης Πολυμέρης, ενώ φεύγει από τη ζωή ο Αμερικανός εξερευνητής του Βόρειου Πόλου Ρόμπερτ Έντουαρντ Πίρι.

Το 1927 γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Σίντνεϊ Πουατιέ.

Το 1957 γεννιέται ο τραγουδοποιός Ορφέας Περίδης, ενώ σαν σήμερα δέκα χρόνια αργότερα, το 1967 γεννιούνται ο Κώστας Μακεδόνας και ο Αμερικανός μουσικός Κερτ Κομπέιν.

Το 1960 φεύγει από τη ζωή ο μεγάλος Έλληνας ηθοποιός Βασίλης Λογοθετίδης.

Παλαιότερα άρθρα: