Σαν σήμερα: 23 Φεβρουαρίου

Διαβάστε επίσης

Σαν σήμερα, το 1455 τυπώνεται στο Mainz της σημερινής Γερμανίας η Βίβλος του Γουτεμβέργιου, το πρώτο βιβλίο μαζικής παραγωγής στο δυτικό κόσμο, το οποίο αποτελεί ορόσημο στην εξέλιξη της τυπογραφίας.

Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος γεννήθηκε γύρω στο 1400 και πέθανε το 1468. Υπήρξε σιδηρουργός και αργυροχρυσοχόος, ο οποίος στη συνέχεια ασχολήθηκε με τους πειραματισμούς με τυπογραφικά στοιχεία που λάμβαναν χώρα εκείνη την εποχή στην Ευρώπη. Παρ’ ό.τι ο Γουτεμβέργιος δεν ήταν ο πρώτος τυπογράφος η προσφορά του είναι ανυπολόγιστη καθώς αυτός τελειοποίησε τη διαδικασία της τυπογραφίας με κινητά στοιχεία η οποία επέτρεψε τη σχετικά οικονομική μαζική αναπαραγωγή βιβλίων.

Η εφεύρεση του Γουτεμβέργιου άλλαξε ουσιαστικά τον δυτικό κόσμο. Τα βιβλία που παρείχθησαν με την τυπογραφική μέθοδο αποτέλεσαν ένα υλικό στήριγμα της Αναγέννησης και της Μεταρρύθμισης και έδρασαν ως καταλύτης για την επιστημονική επανάσταση του 18ου αιώνα. Ίσως ένα και μόνο περιστατικό είναι ικανό να δείξει τη σημασία της ανακάλυψης του Γουτεμβέργιου: ο πατέρας του Χριστόφορου Κολόμβου είχε αγοράσει κάποτε ένα βιβλίο γεωγραφίας, το οποίο διάβασε ο νεαρός Χριστόφορος. Η ανακάλυψη της τυπογραφίας ήταν αυτό που επέτρεψε στον Κολόμβο την πρόσβαση σε αυτό το βιβλίο, καθώς τα χειρόγραφα βιβλία που κυκλοφορούσαν μέχρι τότε στο εμπόριο αποτιμώνταν σε απαγορευτικές για όλους πλην των εξαιρετικά πλουσίων τιμές.

Η Βίβλος του Γουτεμβέργιου θεωρείται από πολλούς το αρτιότερο τυπογραφικά βιβλίο που τυπώθηκε ποτέ. Τα περίπου 48 αντίτυπα που έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα (από τα οποία μόνο τα 21 είναι πλήρη) είναι από τα ακριβότερα βιβλία στον κόσμο.

Σαν σήμερα το 1685 γεννιέται ο γερμανόβρετανός συνθέτης συμφωνικής μουσικής Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ.

Το 1821 φεύγει από τη ζωή ο άγγλος ποιητής Τζων Κητς.

Το 1850 γεννιέται ο ελβετός επιχειρηματίας Σήζαρ Ριτζ, ιδρυτής της ομώνυμης αλυσίδας ξενοδοχείων.

Το 1855 φεύγει από τη ζωή ο γερμανός αστρονόμος, φυσικός και μαθηματικός Καρλ Φρίντριχ Γκάους.

Το 1878 γεννιέται ο ουκρανός ζωγράφος και θεωρητικός της τέχνης Καζιμίρ Μάλεβιτς, μια από τις εξέχουσες μορφές της ρωσικής πρωτοπορίας.

Το 1923 γεννιέται ο δικαστής και πολιτικός, μετέπειτα πρωθυπουργός της Ελλάδας Ιωάννης Γρίβας.

Το 1940 γεννιέται ο αμερικανός ηθοποιός Πήτερ Φόντα.

Το 1957 φεύγει από τη ζωή νικημένη από τον καρκίνο η μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια Μαρίκα Νίνου
.
Το 1965 φεύγει από τη ζωή ο αμερικανός ηθοποιός Σταν Λώρελ, ο γνωστός σε όλους Λιγνός του περίφημου κινηματογραφικού ντουέτου Χονδρός και Λιγνός.

Το 1974 φεύγει από τη ζωή ο συγγραφέας Κοσμάς Πολίτης.

Το 1992 φεύγει από τη ζωή μια από τις σημαντικές φυσιογνωμίες της ελληνικής αριστεράς, ο Μάρκος Βαφειάδης.

Παλαιότερα άρθρα: