Σαν σήμερα 30 Μαρτίου

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Σπύρος Μπόικος

Σαν σήμερα, τη Μεγάλη Δευτέρα του έτους 1282, ξεκινάνε στη Σικελία τα γεγονότα που ονομάστηκαν “Σικελικοί Εσπερινοί”, η εξέγερση δηλαδή του πληθυσμού της Σικελίας εναντίον της κατοχής του νησιού από τον Κάρολο τον Ανδηγαυό. Τα γαλλικά στρατεύματα του Καρόλου είχαν καταλάβει το νησί το 1266, με τις ευλογίες του Πάπα. Για τον Κάρολο η κατάκτηση της Σικελίας ήταν το πρώτο βήμα για την κατάκτηση της Βυζαντικής Αυτοκρατορίας.

Δεν είναι σίγουρο πώς ξεκίνησαν τα γεγονότα, αλλά κατά την επικρατέστερη εκδοχή, την ώρα που οι πιστοί πήγαιναν προς τον Εσπερινό μια παρέα μεθυσμένων γάλλων στρατιωτών πλησίασε την εκκλησία, και ένας λοχίας ονόματι Ντρουέ άρπαξε μια παντρεμένη γυναίκα από το πλήθος και ξεκίνησε να την παρενοχλεί. Ο σύζυγος της γυναίκας επιτέθηκε στο Ντρουέ με ένα μαχαίρι και τον σκότωσε. Όταν οι υπόλοιποι γάλλοι προσπάθησαν να παρέμβουν το πλήθος επιτέθηκε και τους σκότωσε. Τη στιγμή εκείνη ξεκίνησαν να χτυπούν οι καμπάνες καλώντας στον Εσπερινό και το γεγονός έδωσε το όνομα του στην εξέγερση που ακολούθησε.

Στις έξι εβδομάδες που διήρκησε η εξέγερση σφαγιάστηκαν χιλιάδες γάλλοι στρατιώτες με τις οικογένειες τους και οι επαναστάτες μέσα στις δεκαπέντε πρώτες μέρες είχαν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Οι δυνάμεις του Καρόλου δεν κατάφεραν να καταστείλουν την εξέγερση και έτσι ματαιώθηκε και το σχέδιο για εκστρατεία εναντίον του Βυζαντίου, εκστρατεία που η ολοκλήρωση της θα έθετε σε θανάσιμο κίνδυνο την Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η οποία είχε μόλις ανακαταλάβει την Κωσταντινούπολη.

Όταν ολοκληρώθηκε η εξεγέρση οι σικελοί ζήτησαν από τον Πάπα να τους αναγνωρίσει ένα καθεστώς αυτονομίας για κάθε πόλη, η οποία θα υπάγοταν κατ’ ευθείαν στην παπική εξουσία, αντίστοιχα με άλλες πόλεις της Ιταλίας, τη Βενετία, την Γένοβα και την Πίζα. Ο Πάπας αρνήθηκε και προέτρεψε τους σικελούς να αναγνωρίσουν εκ νέου τον Κάρολο ως ηγεμόνα του νησιού. Τελικά η Σικελία ζήτησε την προστασία του βασιλείου της Αραγονίας, ο βασιλιάς της οποίας είχε κάποια δικαιώματα στο σικελικό θρόνο από την γυναίκα του. Η Σικελία πέρασε στον έλεγχο της Αραγονίας, όμως τα γεγονότα του Σικελικού Εσπερινου πυροδότησαν τον πόλεμο μεταξύ της Αραγονίας και της Γαλλίας, των παπικών δυνάμεων και του Καρόλου του Ανδηγαυού που ονομάστηκε Πόλεμος του Σικελικού Εσπερινού και κράτησε είκοσι χρόνια.

Η ιστορία της εξέγερσης αποτέλεσε την έμπνευση του Τζιουζέπε Βέρντι για την σύνθεση της όπερας του “Σικελικός Εσπερινός”.

Σαν σήμερα το 1432 γεννιέται ο Μωάμεθ ο Πορθητής.

Το 1746 γεννιέται ο ισπανός ζωγράφος Φρανθίσκο Γκόγια.

Το 1844 γεννιέται ο γάλλος ποιητής Πώλ Βερλέν.

Το 1853 γεννιέται ο ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκόγκ.

Το 1872 πεθαίνει ο συνθέτης του εθνικού ύμνου Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος.

Το 1882 γεννιέται η αυστρο-βρετανή ψυχαναλύτρια Μέλανι Κλάιν.

Το 1896 πεθαίνει ο πολιτικός Χαρίλαος Τρικούπης.

Το 1914 γεννιέται ο αμερικανός τραγουδιστής των μπλουζ Σόνυ Μπόυ Γουίλιαμσον.

Το 1937 γεννιέται ο αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Γούορεν Μπίτι.

Το 1952 εκτελούνται στο Γουδί οι Νίκος Μπελογιάννης, Δημήτρης Μπάτσης, Νίκος Καλούμενος και Ηλίας Αργυριάδης.

Το 1992 πεθαίνει ο αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος.

Παλαιότερα άρθρα: