Σαν σήμερα:19 Φεβρουαρίου

Διαβάστε επίσης

Σαν σήμερα το 1947 η κυβέρνηση του Δημητρίου Μάξιμου αποφασίζει την δημιουργία του στρατοπέδου συγκέντρωσης της Μακρονήσου, με σκοπό την “εθνική αναμόρφωση” των κομμουνιστών αιχμαλώτων του εμφυλίου πολέμου.

Ο Μάξιμος είχε πριν λίγο καιρό ορκιστεί εξωκοινοβουλευτικός πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης συνεργασίας στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Στυλιανός Γονατάς, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο Ναπολέων Ζέρβας και ο Κωσταντίνος Καραμανλής. Η απόφαση για την ίδρυση του στρατοπέδου προέβλεπε ότι εκεί θα εξέτιαν άοπλοι τη θητεία τους πολίτες ύποπτοι για αριστερά φρονήματα. Όμως η πραγματικότητα ήταν αρκετά διαφορετική. Τα βασανιστήρια που εκτελούνταν στο στρατόπεδο, τα οποία σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιζησάντων ήταν πάρα πολύ σκληρά, είχαν σκοπό να κάμψουν το φρόνημα των κρατουμένων και να εξαφανίσουν το αριστερό κίνημα.

Από το στρατόπεδο της Μακρονήσου πέρασαν χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά που είχαν συνδεθεί με τις αριστερές οργανώσεις της αντίστασης, όπως και πολλές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου (Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Ρίτσος, Μάνος Κατράκης, Νίκος Κούνδουρος, Θανάσης Βέγγος κ.α.), ενώ στην ιστορία έχουν μείνει οι δηλώσεις πολιτικών της εποχής, όπως του Κωσταντίνου Τσάτσου (η Μακρόνησος αποτελεί συνέχιση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού) και του Παναγιώτη Κανελλόπουλου (στη Μακρόνησο αναγεννάται η Ελλάς ωραιοτέρα στην ψυχή των Ελλήνων).

Από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του στρατοπέδου θεωρείται η σφαγή 300 κρατουμένων του Α’ Τάγματος το διήμερο 29 Φεβρουαρίου με 1 Μαρτίου του 1948.

Η λειτουργία του στρατοπέδου συγκέντρωσης της Μακρονήσου ουσιαστικά σταμάτησε το 1954, συνέχισε όμως να λειτουργεί τυπικά μέχρι το 1958.

Σαν σήμερα το 1473 γεννιέται ο πολωνός αστρονόμος Νικόλαος Κοπέρνικος, ο πατέρας της σύγχρονης ηλιοκεντρικής θεωρίας.

Το 1837 φεύγει από τη ζωή ο γερμανός θεατρικός συγγραφέας Γκέοργκ Μπύχνερ.

Το 1875 γεννιέται ο ρουμάνος γλύπτης Κονσταντίν Μπρανκούζι, ενώ το 1896 γεννιέται ο “πάπας” του υπερρεαλισμού Αντρέ Μπρετόν.

Το 1916 φεύγει από τη ζωή ο αυστριακός φυσικός και φιλόσοφος Ερνστ Μαχ.

Σαν σήμερα το 1951 φεύγει από τη ζωή ο γάλλος συγγραφέας Αντρέ Ζιντ, ενώ ένα χρόνο αργότερα, το 1952, φεύγει επίσης από τη ζωή ο νορβηγός ομότεχνος του Κνουτ Χαμσούν.

Το 1962 φεύγει από τη ζωή ο έλληνας γιατρός και ερευνητής Γεώργιος Παπανικολάου, εφευρέτης του τεστ παπ.

Παλαιότερα άρθρα: