Σαουδική Αραβία: Πρίγκιπας πλήρωσε 1 δισ. ευρώ για να αφεθεί ελεύθερος

Διαβάστε επίσης

Ο πρίγκιπας Μιτέμπ μπιν Αμπντουλάχ, που περιλαμβανόταν κάποτε μεταξύ των υποψηφίων για το θρόνο, προέβη σε συμφωνία ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων με τις αρχές προκειμένου να τον αφήσουν ελεύθερο τρεις και πλέον εβδομάδες μετά τη σύλληψή του.

Ο συγκεκριμένος πρίγκιπας  είναι ένας από τους 200 και πλέον πρίγκιπες, ζάπλουτους επιχειρηματίες και υπουργούς -νυν και πρώην- που συνελήφθησαν στις 4 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της διαφθοράς που κήρυξε ο ισχυρός άνδρας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και κρατούνται στο πολυτελέστατο ξενοδοχείο Ritz Hotel στο Ριάντ.

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο έλλειμμα (79 δισ. δολάρια πέρυσι) στον κρατικό προϋπολογισμό λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και για να το μειώσει έλαβε διάφορα δημοσιονομικά μέτρα, όπως περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων και πωλήσεις μετοχών.

Τέλος αρκετοί  εκτιμούν ότι η εκστρατεία κατά της διαφθοράς αποσκοπεί στην ισχυροποίηση του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν προτού παραλάβει το στέμμα από τον βασιλιά πατέρα του, ο οποίος φέρεται να σχεδιάζει να παραιτηθεί. Άλλοι βλέπουν πίσω από τις κινήσεις του 32χρονου πρίγκιπα διαδόχου μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού της χώρας. Ο ίδιος λέει ότι οι συλλήψεις εντάσσονται στο πλαίσιο μιας αποφασιστικής πάταξης της διαφθοράς, που είναι προϋπόθεση για μια πιο ανοικτή οικονομία.

Παλαιότερα άρθρα: