Σαπέν, γάλλος υπουργός οικονομικών: Κάθε μέρα όλο και πιο κοντά στο grexit

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ο Μισέλ Σαπέν, ο γάλλος υπουργός οικονομικών εμφανίστηκε ιδιαίτερα δεικτικός όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του επιτρόπου Έτιγνκερ για το αναπόφευκτο ενός Grexit αν δεν υπάρξει συμφωνία τις επόμενες πέντε ημέρες, και για το οποίο μπορείτε σήμερα να διαβάσετε σε σχετικό μου άρθρο στο rizopoulos post.

Ο Μισέλ Σαπέν απάντησε ότι «Κάθε μέρα που περνάει πλησιάζουμε και το αναπόφευκτο θα γίνει». Ο ίδιος εξήγησε ότι το αναπόφευκτο θα ήταν «μια κακή λύση, μέσα σε ένα είδος χάους, αναταραχής και μια Ελλάδα που θα βγει σταδιακά από το ευρώ».

Ο Σαπέν ήταν ως σήμερα από τις πιο ήπιες φωνές που επαναλάμβαναν διαρκώς ότι το Grexit δεν αποτελεί επιλογή για την Ευρώπη. Εντούτοις φαίνεται ξεκάθαρο ότι και οι πιο ήπιες φωνές πλέον έχουν αρχίσει να χάνουν την αισιοδοξία τους όσο περνούν μέρες.

Πιο συγκεκριμένα όταν ερωτήθηκε ο κ. Σαπέν αν επιβεβαιώνεται ότι στις 30 Ιουνίου η έξοδος είναι αναπόφευκτη απάντησε «Γιατί η 30 Ιουνίου; Σήμερα υπάρχει ένα πρόγραμμα, συνοδεύουμε την Ελλάδα έως τις 30 και η ΕΚΤ έχει την ικανότητα να συνοδεύσει την Ελλάδα ώστε να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της. Υπάρχει μια συμφωνία υπογεγραμμένη από το σύνολο των χωρών της ευρωζώνης και την Ελλάδα. Μετά τις 30 είναι άλλο πράγμα. Επομένως θα βρούμε μια συμφωνία, γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτήν μιας συμφωνίας, για τη διαφύλαξη των συμφερόντων της Ελλάδας, θέτοντας παράλληλα υπό προστασία την Ευρώπη, από μια επικίνδυνη κατάσταση. Έχουμε αρχίσει να βρίσκουμε την ανάπτυξη, θεωρείτε ότι σε μια τέτοια περίοδο έχουμε ανάγκη να σκεφτόμαστε για τις συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ; Έχουμε ανάγκη από σταθερότητα».

Ο κ. Σαπέν επέμεινε λοιπόν στη θέση του ότι το grexit θα είναι καταστροφή για όλες τις πλευρές, ωστόσο για πρώτη φορά μίλησε και για προστασία της Ευρώπης «από μια επικίνδυνη κατάσταση». Ακόμη λοιπόν και μέχρι πρότινος αισιόδοξοι πολιτικοί παράγοντες αρχίζουν να ακούγονται σοβαρά αινιγματικοί.

Παλαιότερα άρθρα: