Σχέδια ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Αττικής με ποδηλατόδρομο από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο

Διαβάστε επίσης

Στο πλαίσιο των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αττικής παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Το έργο σηματοδοτεί την ανάγκη της Αθήνας να ανοιχτεί προς τη θάλασσα» δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε τη σημασία που έχει «να δώσουμε τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να χρησιμοποιούν το μέσο που εξ ορισμού είναι το πιο φιλικό στο περιβάλλον».

«Αρκεί να δει κανείς πόσοι ποδηλάτες υπάρχουν σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, για να διαπιστώσει πόση απόσταση πρέπει να διανύσουμε», δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, υπενθύμισε τα κίνητρα που έχουν δοθεί για τα ηλεκτρικά ποδήλατα, ένα πρόγραμμα που όπως είπε πάει εξαιρετικά, και επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει το απαραίτητο δίκτυο ποδηλατοδρόμων.

Στα πλαίσια αυτά υλοποιείται η ποδηλατική διαδρομή αρχικά από τον Πειραιά μέχρι την Βουλιαγμένη και τελικά μέχρι το Σούνιο. Η πρώτη φάση του έργου θα είναι τα 22 χιλιόμετρα που θα συνδέουν το ΣΕΦ με τη Βουλιαγμένη και το έργο θα είναι συνολικού μήκους 70 χιλιομέτρων.
Η πρώτη φάση του έργου θα είναι το τμήμα 22 χιλιομέτρων που θα συνδέει το ΣΕΦ μέχρι τη Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη.

Η κύρια χρηματοδότηση του έργου θα γίνει με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από κάποια κονδύλια του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Το συντονισμό των εμπλεκόμενων δήμων θα έχει η Περιφέρεια Αττικής.

«Αυτό το έργο έχει σημασία γιατί σηματοδοτεί την ανάγκη της Αθήνας να ανοιχτεί προς τη θάλασσα και είναι να απορεί κανείς γιατί μας πήρε τόσες δεκαετίες» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι σήμερα δεν μπορεί κάνεις να διανύσει ανενόχλητος αυτή την απόσταση καθώς υπάρχουν εμπόδια και υπογράμμισε πως «Πιστεύω ότι σήμερα παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου έχει ξεχωριστή σημασία να μιλήσουμε για αυτό το έργο. Για αυτό επέλεξα να βρεθώ μαζί σας. Να διαβεβαιώσω ότι η ποιότητα ζωής των πολιτών σε μια χώρα που έχει αυτό τον καταπληκτικό καιρό έχει τεράστια σημασία για τη συνολική ευημερία της κοινωνίας».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ενδεικτικά τις παρεμβάσεις στο ΟΑΚΑ και στο Τατόι τονίζοντας πως αντίστοιχης σημασίας είναι το έργο στο παραλιακό μέτωπο και τόνισε ότι η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στα μεγάλα έργα αστικών αναπλάσεων.

«Η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να ξαναπάρει τη θέση της στη μεγάλη συμφωνία του κόσμου. Για ένα πιο πράσινο, πιο ψηφιακό μέλλον που θα προσφέρει ποιότητα ζωής», υπογράμμισε.

Ακόμα είπε ότι ως ποδηλάτης βουνού γνωρίζει ότι η ποδηλασία στην πόλη είναι πολύ δύσκολη άσκηση και είναι σημαντικό που εκπονείται εθνική στρατηγική ποδηλασίας εξηγώντας πως πρέπει «Να κάνουμε πράξη αυτό που άλλες χώρες έχουν πραγματοποιήσει» και ότι «καλούμαστε πια να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με τρόπο ριζικό, ολιστικό».

Τόνισε τέλος ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση των παιδιών. «Στην ελεύθερη δημιουργική ζώνη εντάσσουμε καινούργια γνωστικά αντικείμενα όπως η συμπεριφορά στο δρόμο και η εξοικείωση με ποδηλασία».

Παλαιότερα άρθρα: