Σε καραντίνα η Μόρια-Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού

Διαβάστε επίσης

Αναγνωρισμένος πρόσφυγας από τη Σομαλία που επέστρεψε από την Αθήνα παρατύπως στο ΚΥΤ της Μόριας και που έχει σοβαρό υποκείμενο νόσημα, είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην προσφυγική δομή.

Ο 40χρονος πρόσφυγας με σοβαρά προβλήματα υγείας μεταφέρθηκε την Τρίτη στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου και εισήχθη για νοσηλεία με κακή κλινική εικόνα.

Έχοντας πάρει άσυλο έφυγε από τη Λέσβο τον Ιούλιο αλλά μη μπορώντας να επιβιώσει στην Αθήνα επέστρεψε στο τέλος Αυγούστου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που μεταδίδει η ΕΡΤ έμενε σε σκηνή μόνος του έξω από το ΚΥΤ και η διοίκηση του κέντρου μαζί με την αστυνομία προσπαθούν να κάνουν ιχνηλάτηση των επαφών του, αναζητώντας ανθρώπους με τους οποίους ήρθε σε στενή επαφή προκειμένου να απομονωθούν και να προλάβουν μια γενικότερη εξάπλωση του ιού στον προσφυγικό καταυλισμό.

Στο ΚΥΤ υπάρχει χώρος καραντίνας και έχουν οργανωθεί κάτω από τη σκέπη του ΕΟΔΥ όλες οι υγειονομικές ομάδες των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Ωστόσο το ΚΥΤ που εγκαινιάστηκε από το Υπουργείο Μετανάστευσης στις 20 Αυγούστου παραμένει κλειστό αφού δεν έχει στελεχωθεί, ενώ έκλεισε και το ιατρείο covid της περιφέρειας αφού έληξαν οι συμβάσεις των γιατρών και δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία επαναπρόσληψής τους, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Με κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, τίθεται άμεσα σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό (καραντίνα) το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια της Λέσβου για συνολικά 14 ημέρες, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου:

«Το ΚΥΤ Μόριας παραμένει ανοικτή δομή και το περιστατικό αυτό ενισχύει την ανάγκη να υλοποιηθούν οι εργασίες δημιουργίας κλειστής ελεγχόμενης δομής. Για το χρονικό διάστημα, έως και τις 15/09/2020, θα απαγορεύεται ρητά η είσοδος και η έξοδος από την δομή φιλοξενίας, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. θα έχει ενισχυμένη παρουσία στο χώρο γύρω από την δομή, για την τήρηση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας καθ΄ όλο το 24ωρο.

Επισημαίνεται ότι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μεταβαίνει στην Μόρια για ιχνηλάτηση των επαφών του, ενώ στο ΚΥΤ Μόριας έχει μεταβεί και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης. Στον χώρο θα εισέρχεται μόνο προσωπικό ασφαλείας μετά από θερμομέτρηση, ενώ σημειώνεται ότι εντός Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε λειτουργία και η νέα υγειονομική μονάδα για την απομόνωση και παρακολούθηση ύποπτων περιστατικών.

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή της υγειονομικής κρίσης στα μέσα Μαρτίου, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εφαρμόζει πιστά το σχέδιο “ΑΓΝΟΔΙΚΗ”, που θέτει σε ισχύ μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των διαμενόντων σε όλα τα ΚΥΤ και τις δομές της χώρας».

Στο μεταξύ, σε καραντίνα έχει τεθεί και η δομή στη Ριτσώνα λόγω του νέου κρούσματος που εντοπίστηκε χθες. Σύμφωνα με πληροφορίες μια γυναίκα διαγνώστηκε θετική στον κορωνοϊό.

Παλαιότερα άρθρα: