Σε κλίμα συγκίνησης η Θεσσαλονίκη τίμησε τη μνήμη των μαρτύρων του Ολοκαυτώματος (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Διαβάστε επίσης

Η μνήμη των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος τιμήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη συμπλήρωση των 70 χρόνων από ο τέλος της ναζιστικής φρίκης στην Ευρώπη. Η τελετή πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακούστηκαν ψαλμοί του Δαυίδ από τη Χορωδία ΙΚΘ.

“Μετά από 70 χρόνια να συνεχίσουμε να θυμόμαστε αυτό που έγινε και να προσπαθήσουμε να μην ξαναγίνει”, τόνισε ο πρόεδρος την Ισραηλίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, ενώ ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλίτικου Συμβουλίου Ελλάδος Κωνσταντίνης Μωυσής ανέφερε ότι “είναι ημέρα αναμνήσεων που πρέπει όλος ο κόσμος να τη θυμάται και να τη σέβεται”.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια- Τσαρούχα υπογράμμισε: “Όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίδιοι, ανεξαρτήτως σε ποιον Θεό πιστεύουμε και ιδιαίτερα είμαστε Έλληνες και πρέπει να έχουμε αλληλεγγύη μεταξύ μας”.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτικώστας επεσήμανε ότι “οφείλουμε να θυμηθούμε τους 50.000 Έλληνες Θεσσαλονικείς Εβραίους που έφυγαν από δω για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης” και πρόσθεσε ότι “δεν είναι δυνατόν να σφαγιάζονται άνθρωποι γι αυτό που είναι”.

Στη συνέχεια, μικρά παιδιά τοποθέτησαν στο μνημείο του Ολοκαυτώματος κόκκινα τριαντάφυλλα, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από σύσσωμη την πολιτική ηγεσία και τους φορείς Ισραηλιτικών κοινοτήτων.

evraioi 1

evraioi 2

evraioi 3

evraioi 4

evraioi 5

evraioi 6

evraioi 7

evraioi 8

evraioi 9

evraioi 10


Παλαιότερα άρθρα: