Σε πανικό ο πρωθυπουργός

Διαβάστε επίσης

Σε ένα θεατρικό πολιτικό σύστημα, όπου τα κόμματα δεν εκφράζουν πραγματικά αντιμαχόμενα κοινωνικά συμφέροντα, δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση πολιτικής συνεννόησης για το καλό του λαού. Αυτό το θεατρικό φαινόμενο, που διχάζει τεχνητά το λαό, το είδαμε και σήμερα από την ΔΕΘ, με τον πρωθυπουργό της χώρας και αρχηγό της ΝΔ, να κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί την καταστροφή της χώρας, αντί να καλέσει την αντιπολίτευση σε συνεννόηση και κοινή γραμμή για αντιμετώπιση της κρίσης.

Επί της ουσίας τώρα, ο κ. Σαμαράς δεν μπόρεσε να υποσχεθεί τίποτα. Για την ακρίβεια, δεν είχε την άδεια των δανειστών να υποσχεθεί οτιδήποτε το ουσιαστικό. Μόνο συνθήματα και κινδυνολογίες. Εντελώς ψυχρά είπε ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί πλήρως, ούτε καν η απόφαση του ΣτΕ για τους ενστόλους. Όμως, την απόφαση για τους μισθούς των δικαστών, δεν τολμούν τρόϊκα και κυβέρνηση φυσικά να μην την εφαρμόσουν.

Όλη αυτή η επιθετική στάση του κ. Σαμαρά, που για πρώτη φορά βλέπουμε σε ΔΕΘ, δείχνει ξεκάθαρα πολιτικό πανικό και προδιαγράφει βέβαιη πορεία προς εκλογές και μάλιστα σύντομα. Άλλωστε ακόμα και ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να διαβεβαιώσει ότι έχει εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές που απαιτούνται για εκλογή ΠτΔ.

Το πιο θλιβερό ήταν η διαβεβαίωση ότι θα πάρει πιστοποιητικό από την τρόϊκα πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Λέξη για διαπραγμάτευση ή για κούρεμα του χρέους. Πίσω από αυτό, εμείς διαβλέπουμε μια συμπαιγνία της τρόϊκας, σε συνδυασμό με την εξαγγελθείσα συνεδρίαση στη Ν. Υόρκη τον Νοέμβριο για το ελληνικό χρέος. Μια προσπάθεια της τρόϊκας να διατηρήσει στην εξουσία την απόλυτα πειθήνια στις εντολές της κυβέρνηση.

Πιθανολογούμε ότι στη συνεδρίαση αυτή της Ν. Υόρκης, θα εκδοθεί το πιστοποιητικό βιωσιμότητας του χρέους που προανήγγειλε ο κ. Σαμαράς, ώστε να το χρησιμοποιήσει ως πολιτικό εκβιασμό εναντίον της αντιπολίτευσης, για την παραμονή του ίδιου στην εξουσία, στις εκλογές που έρχονται. Ένα πιστοποιητικό που φυσικά δεν λέει τίποτε απολύτως επί της πραγματικής κατάστασης, πέραν της επικοινωνιακής σκοπιμότητας.

Πέτρος Χασάπης

Παλαιότερα άρθρα: