Σε ποιες περιοχές ζουν οι μακροβιότεροι άνθρωποι και ποια είναι τα κοινά χαρακτηριστικά τους

Διαβάστε επίσης

Σε ποιες περιοχές του πλανήτη οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και ποιες είναι οι καθημερινές συνήθειες που συμβάλλουν στη μακροζωία τους;  Οι απαντήσεις βρίσκονται στις “μπλε ζώνες”. 

Τα πιο υψηλά ποσοστά υπερήλικων παγκοσμίως καταγράφονται στην Ικαρία, τη Σαρδηνία, τη Λόμα Λίντα του Μεξικό, τη Νικόγια στην Κόστα Ρίκα και την Οκινάβα της Ιαπωνίας. Σε αυτές τις περιοχές το πληθυσμιακό ποσοστό που ξεπερνά τα 90 χρόνια ζωής είναι δεκαπλάσιο του μέσου ευρωπαϊκού!

Οι «Μπλε Ζώνες» έλαβαν το όνομά τους από έναν μπλε μαρκαδόρο: με αυτόν τον μαρκαδόρο οι επιστήμονες σημείωναν στον χάρτη της Σικελίας τα χωριά όπου εντοπίζονταν οι περισσότεροι υπερήλικοι και ένωναν τις τελείες στον χάρτη!

Συνήθειες που συμβάλλουν στη μακροζωία

Οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών εμφανίζουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά ζωής. Σχετικά με τη διατροφή τους καταναλώνουν πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια και τοπικά αφεψήματα. Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι επίσης η ορεσίβια ζωή και η ενασχόληση με αγροτικές εργασίες. Η φυσική δραστηριότητα δεν λείπει από την καθημερινότητά τους.

Σημαντικό είναι ότι έχουν χαμηλά επίπεδα στρες και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους στενούς οικογενειακούς και κοινωνικούς δεσμούς που αναπτύσσουν. Εντυπωσιακό είναι, τέλος,  ότι έχουν καταγραφεί γενετικές μεταλλάξεις που πιθανότατα οδηγούν στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Παλαιότερα άρθρα: