Σε συναγερμό οι Αρχές για τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς

Διαβάστε επίσης

Πολύ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος πυρκαγιάς και για σήμερα λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε αρκετές περιοχές.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για την Περιφέρεια Αττικής, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Εύβοια), την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Χίος, Σάμος, Ικαρία), την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες) και την Περιφέρεια Κρήτης.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των περιοχών αυτών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Πάντως, η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας απέτρεψε τα χειρότερα την Πέμπτη, καθώς παρά τα πολλά πύρινα μέτωπα, καμία από τις πυρκαγιές δεν πήρε διαστάσεις ώστε να απειληθούν κατοικημένες περιοχές.

Πυροσβεστική – πυροσβέστες

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η δασική πυρκαγιά στο Κρυονέρι Αττικής, καθώς στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες έδωσαν μάχη με το χρόνο. Υπό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Θορικό Λαυρίου Αττικής.

Πυρκαγιά σημειώθηκε χθες στην περιοχή του λόφου του Άι Γιάννη από την μεριά της Παναγίας Γιάτρισσας στην Αρτέμιδα Αττικής. Στο συμβάν επιχείρησαν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, οχήματα του ΣΠΑΠ, εθελοντικά οχήματα από όμορους δήμους, το ΑΡΤ1 της ΕΟΜΑΚ, υδροφόρες από δήμους αλλά και από την Περιφέρεια και ένα ελικόπτερο. Ευτυχώς με την έγκαιρη επέμβαση όλων των δυνάμεων η φωτιά οριοθετήθηκε άμεσα χωρίς να κινδυνέψουν σπίτια.

Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε σε δύσβατη περιοχή στο Δαμνόνι Ρεθύμνου, αλλά και σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Προφήτης Ηλίας, στο Ηράκλειο Κρήτης.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε τέλος η φωτιά που εκδηλώθηκε στην Καλίτσαινα της Μεσσηνίας, κοντά στα σύνορα με την Ηλεία.

Παλαιότερα άρθρα: