Σε δύσκολη θέση ο Μπόρις Τζόνσον, ενώ η μάχη για τη διαδοχή της Μέι μπαίνει στην τελική ευθεία

Διαβάστε επίσης

Σε εξαιρετικά δυσάρεστη αλλά ενδιαφέρουσα φάση εισήλθε η προεκλογική εκστρατεία στο Συντηρητικό Κόμμα για την ανάδειξη του διαδόχου της Τερέζας Μέι, Μετά την αποκάλυψη της εφημερίδος Γκάρντιαν του μεταμεσονύχτιου καυγά μεταξύ του Μπόρις Τζόνσον και της συντρόφου του, που ξεσήκωσε τους περιοίκους του διαμερίσματος στο οποίο ζει τους τελευταίους μήνες, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και δήμαρχος Λονδίνου βλέπει τα ποσοστά δημοτικότητας να μειώνονται.

Ηχογραφημένα ντοκουμέντα

Όσο κι αν η ομάδα του Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να μετριάσει την απήχηση του σκανδάλου και να κλονίσει την αξιοπιστία των μαρτύρων, τα ηχογραφημένα ντοκουμέντα είναι άλλη μια απόδειξη για την ηθική υπόσταση του εκλεκτού μεταξύ των μελών του κόμματος. Σύμφωνα με δημοσκόπηση τα ποσοστά του κ. Τζόνσον μειώνονται σε ανησυχητικό βαθμό, ενώ όλες οι εφημερίδες με πρωτοσέλιδα παίρνουν θέση εναντίον του, εκτός της Τέλεγκραφ που βλέπει κομμουνιστική συνομωσία πίσω από τη δημοσιοποίηση των κατορθωμάτων του συνεργάτη της.

Άλλο ένα χτύπημα για τον Μπόρις Τζόνσον είναι σημερινή δήλωση του Στιβ Μπάνον, του ακροδεξιού πρώην συμβούλου του Ντόναλντ Τράμπ, με την οποία επιβεβαιώνει πως συμβούλευσε τον Τζόνσον για το πώς θα κινηθεί μετά την παραίτηση του τελευταίου από το Φόρειν Ὀφις.

Πεδίο ανοιχτό για τον αντίπαλό του

Μέσα σε όλα αυτά ήλθαν και οι προειδοποιήσεις των ειδικών σε θέματα Διεθνούς Εμπορίου, του Οργανισμού Διεθνούς Εμπορίου, του brexiter υπουργού Διεθνούς Εμπορίου Λιάμ Φοξ, και του Διοικητού της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνι, που καταρρακώνουν τα επιχειρήματα του Μπόρις Τζόνσον, όσον αφορά στο εμπορικό καθεστώς της Βρετανίας σε περίπτωση μη συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.

Στην πρώτη κοινή εμφάνιση των δύο τελικών υποψηφίων το Σάββατο ο Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε πεισματικά να απαντήσει σε καίριες ερωτήσεις για τις προεκλογικές υποσχέσεις του. Θα είναι το περιστατικό η αρχή του μαδήματος της μαργαρίτας για τον Μπόρις Τζόνσον; Θα επιβεβαιωθούν όσοι ισχυρίζονται πως ο φανατικότερος εχθρός του είναι ο ίδιος ο εαυτός του;

Το βέβαιο είναι πως το πεδίο είναι πλέον ανοιχτό για τον αντίπαλο του Τζέρεμι Χαντ, να αναδείξει το έλλειμμα ηθικής καθώς και προσωπικής και πολιτικής αξιοπιστίας του Μπόρις Τζόνσον.

DW / Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Παλαιότερα άρθρα: