Σερβία: Οι πρόσφυγες να πάνε πίσω στην Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Η Σερβία ήταν μία από τις χώρες που έκανε αρκετά προκειμένου να διευκολύνει τη μετακίνηση των μεταναστών από το έδαφός της προκειμένου να προχωρήσουν βαθύτερα στην Ευρώπη και να περάσουν στην Ουγγαρία και από εκεί στη Γερμανία.

Μετά ωστόσο από την απόφαση της Γερμανίας, να μην δέχεται άλλους μετανάστες αλλά και την σκληρή στάση της Ουγγαρίας απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, τα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία είναι πλέον κλειστά. Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν τη χθεσινή νύκτα στο ύπαιθρο στα σύνορα της Σερβίας με την Ουγγαρία, που σφραγίσθηκαν χθες το βράδυ, όταν ετέθησαν σε ισχύ οι νέοι νόμοι για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης.

Έτσι από σήμερα η Ουγγρική αστυνομία συλλαμβάνει όποιον επιχειρήσει να περάσει τα σύνορα παράνομα, κρατούνται ήδη 60 άνθρωποι, επιβάλει μέσω της νέας νομοθεσίας τριετή φυλάκιση για παράνομη διέλευση συνόρων και μέχρι πέντε χρόνια για καταστροφή συνοριακών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου και του πρόσφατα ανεγερμένου φράχτη στα σύνορα με την Ουγγαρία.

Οι πρόσφυγες ωστόσο πέρασαν τα σύνορα της Σερβίας και η χώρα δεν τους θέλει πίσω. Διαμηνύει μάλιστα ότι θα μπορούσε να στείλει στρατό για να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Νενάντ Ιβανίσεβιτς, ο οποίος ζήτησε την επαναπροώθηση των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

«Αν θέλουν οι Ούγγροι να τους στείλουν πίσω, θα χρειαστεί να τους ξαναστείλουν στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς δεν θα τους δεχθούμε, ακόμα και αν χρειαστεί να στείλει η Σερβία το στρατό της στα σύνορα», δήλωσε ο Ιβάνοβιτς μιλώντας στο ραδιόφωνο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξέρει καλά να επιβάλλει τις πολιτικές της όταν το θέλουν τα ισχυρά κράτη μέλη της. Αυτή τη φορά ωστόσο φαίνεται ανίσχυρη να εφαρμόσει ένα συνολικό σχέδιο διαχείρισης της κρίσης. Όλοι οι ηγέτες βλέπουν καθαρά ότι αυτό μπορεί να είναι και το τέλος της ωστόσο. Σε όλο αυτό το σκηνικό η εντελώς ανίσχυρη και παραδομένη Ελλάδα των τριών μνημονίων μπορεί όντως να της ζητηθεί βάσει της συνθήκης Σένγκεν να κρατήσει όλους τους πρόσφυγες που περισσεύουν από τα εργοστάσια και την παραγωγή πλούτου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν ξέρω γιατί, αλλά ψυχανεμίζομαι ότι και πάλι δεν πρόκειται να αντιδράσει. Η χώρα μας θα γίνει αποθήκη ψυχών με αντάλλαγμα πενιχρές χρηματοδοτήσεις, οι οποίες ήδη συμφωνούνται.

Παλαιότερα άρθρα: