Σήμερα αποφασίζει η Φιλανδία για τη συμμετοχή της στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Η Φιλανδία θα εξετάσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας και θα αποφασίσει την Πέμπτη ποια στάση θα κρατήσει, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ.
«Δεν πρόκειται απλώς να επικυρώσουμε την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία επιτεύχθηκε μια συμφωνία», «Θα εξετάσουμε τις λεπτομέρειες», σημείωσε.

Διευκρίνισε επιπλέον ότι το Ελσίνκι θα πάρει τις αποφάσεις του μέχρι την Πέμπτη. Άλλωστε η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από την Μεγάλη Επιτροπή του φιλανδικού κοινοβουλίου που αποτελείται από 25 μέλη. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πρόταση χρηματοδότησης της Ελλάδας μέσω γέφυρας – δανείου, ο υπουργός απάντησε ότι αυτό είναι ένα «ενδεχόμενο υπό εξέταση». Πρόκειται ωστόσο πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και όχι άλλων θεσμών, γεγονός που μας επιτρέπει να υποθέτουμε ότι σε ενδεχόμενη παρακώλυση της συμφωνίας από τη Γερμανία, πιθανόν η Φιλανδία να παίξει επικουρικό ρόλο. Πάντως το ακροδεξιό κόμμα των Αληθινών Φιλανδών, από το οποίο και προέρχεται ο Αλεξάντερ Στουμπ, έχει μαλακώσει ιδιαίτερα τη στάση του απέναντι στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, κάτι για το οποίο ήταν αρνητική προεκλογικά, αφού πλέον συμμετέχει στον φιλανδικό κυβερνητικό συνασπισμό. Μάλιστα ο πρόεδρος του κόμματος και υπουργός εξωτερικών Τίμο Σόνι, είχε πει, μιλώντας στο bloomberg την προηγούμενη εβδομάδα, ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να στηρίξει την πρόταση χρηματοδότησης της Ελλάδας γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να καταρρεύσει ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Φιλανδία και να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στην πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της.
με πληροφορίες από imerisia.gr

Παλαιότερα άρθρα: