Σιδηροδρομικό τούνελ φτιάχνει η Κίνα κάτω από το… Έβερεστ!

Διαβάστε επίσης

Ένα πραγματικά μυθικών διαστάσεων έργο βρίσκεται στα σκαριά, καθώς η Κίνα σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα υπόγειο σιδηροδρομικό τούνελ… κάτω από το όρος Έβερεστ με στόχο να συνδεθεί η αχανής χώρα με το Νεπάλ.

Οι Κινέζοι, σύμφωνα με την Dailymail, ισχυρίζονται ότι το ασύλληπτης δυσκολίας έργο θα ολοκληρωθεί μέσα σε πέντε χρόνια – ήτοι μέχρι το 2020. Τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι τα κυβερνητικά σχέδια του Πεκίνου να επεκτείνουν την γραμμή Qinghai μέχρι το Θιβέτ, έγιναν μετά από αίτημα του Νεπάλ.

Βέβαια, εκτός από το κατασκευαστικό, ενιδιαφέρον παρουσιάζει η κίνηση και από πολιτική θεώρηση, καθώς δείχνει ότι το Πεκίνο χτίζει «γέφυρες» με το Νεπάλ, μια χώρα την οποία η Ινδία θεωρεί ότι ανήκει στη σφαίρα επιρροής της.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi επισκέφθηκε το Κατμαντού το Δεκέμβριο και – σύμφωνα με ΜΜΕ του Νεπάλ – είπε πως η σιδηροδρομική γραμμή θα μπορούσε να επεκταθεί στην πρωτεύουσα του Νεπάλ και περαιτέρω να δημιουργηθεί ένας κρίσιμος κόμβος μεταξύ της Κίνας και των τεράστιων αγορών της Ινδίας.

«Η γραμμή θα πρέπει πιθανότατα να περάσει μέσα από το Qomolangma (έτσι αποκαλούν το Εβερεστ στο Θιβέτ) οπότε οι εργάτες θα πρέπει να σκάψουν τούνελ μήκους πολλών χιλιομέτρων είπε ένας κινέζος ειδικός στην εφημερίδα Chinese Daily.

Η μέγιστη ταχύτητα που θα αναπτύσσουν τα τραίνα θα είναι 120 χιλιόμετρα την ώρα καθώς το έδαφος στα Ιμαλάϊα έχει ιδιαιτερότητες.

Παλαιότερα άρθρα: