Σημαντική άνοδος στις αποδόσεις κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη

Διαβάστε επίσης

α ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα βρίσκονται στην αιχμή μίας μεγάλης πτώσης των τιμών (που κινούνται αντίθετα από τις αποδόσεις) σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι αγορές ετοιμάζονται για εκδόσεις τίτλων που δεν έχουν ανάλογο τα τελευταία χρόνια, μετά τις ανακοινώσεις χωρών – από τη Βρετανία έως τη Γαλλία και την Ιταλία – για προγράμματα δαπανών με τα οποία θα αντιμετωπίσουν την κρίση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι επενδυτές λαμβάνουν υπόψη τον κίνδυνο μίας εκτίναξης του κρατικού δανεισμού για τη χρηματοδότηση μέτρων στήριξης των οικονομιών από τον αντίκτυπο του κορονοϊού. Οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν 64 μονάδες βάσης, ενώ αυτές των 30ετών γερμανικών τίτλων πέρασαν σε θετικό έδαφος. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου συνέχισαν να αυξάνονται, μετά τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1982 που σημείωσαν χθες.

Μέτρα ύψους περίπου 1,14 τρισ. δολαρίων έχουν ανακοινωθεί ή είναι υπό εξέταση, καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο σπεύδουν να περιορίσουν τον αντίκτυπο του κορονοϊού και να τονώσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις επιχειρήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παλαιότερα άρθρα: