Σκάνδαλο μεγατόνων στη Γερμανία- «Χάρισαν» 31,8 δισ. ευρώ

Διαβάστε επίσης

Η εφημερίδα “Die Zeit” του Αμβούργου μαζί με το πρώτο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD μετά την κοινή τους έρευνα, μιλούν για “ελάφρυνση” σκάνδαλο 31,8 δισ. για τα γερμανικά ταμεία, η οποία γίνεται μέσω των αμφιλεγόμενων συναλλαγών Cum-Cum  και Cum-Ex.

Οι συναλλαγές τύπου Cum-Cum έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό ότι επιτρέπουν στους ξένους επενδυτές να αποφεύγουν την παρκράτηση φόρων επί των μερισμάτων, δανείζοντας σε μία τράπεζα, ενώ οι συναλλαγές Cum-Ex επιτρέπουν να επιτευχθεί ένα ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς για τα μερίσματα, έχοντας ως δεδομένο ότι τα κέρδη μίας επιχείρησης θεωρούνται άθροισμα κεφαλαίων και φορολογούνται λιγότερο.

Ο οικονομολόγος Κρίστοφ Σπένγκελ, που συνεργάστηκε με το ARD και την εφημερίδα “Die Zeit” , δήλωσε: “Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο φοροδιαφυγής στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Γερμανίας”. Υπολογίζοντας τη ζημιά που έχει γίνει στα γερμανικά ταμεία από το 2001 έως και σήμερα, ο ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Μανχάιμ συμπέρανε πως η ζημιά υπολογίζεται στα 38,1 δισ. , 24,6 δισ. από τις Cum-Cum συναλλαγές και 7,2 δισ. από τις Cum-Ex, από φόρους που δεν εισπράχθηκαν.

Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός πως οι συναλλαγές αυτές έχουν απαγορευτεί στη Γερμανία, οι πρώτες από το 2016 και οι δεύτερες από το 2012.

Παλαιότερα άρθρα: