Σκάνδαλο «τρώει» την πρώτη γυναίκα CEO πετρελαϊκής εταιρείας

Διαβάστε επίσης

Γράφει η Πηνελόπη Μητρούλια

Σε παραίτηση εξαναγκάστηκε η Μαρίας ντας Γκράσας Φόστερ, πρώτη γυναίκα που αναρριχήθηκε στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας μεγάλης πετρελαϊκής εταιρίας. Η διευθύνουσα σύμβουλος της βραζιλιάνικης Petrobras, καθώς και πέντε άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας, οδηγήθηκαν σε παραίτηση εξαιτίας του μεγαλύτερου σκανδάλου διαφθοράς στην ιστορία της Βραζιλίας, το οποίο ξέσπασε στις αρχές του 2014 και εκτιμάται ότι έχει κοστίσει στην Petrobras από 3,7 έως και 32 δισ. δολάρια.

Με αφετηρία την ντενεκεδούπολη, Complexo do Alemao, στα περίχωρα του Ρίο ντε Τζανέιρο, μια από τις φτωχότερες της Βραζιλίας και με τα υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας, η Μαρία ντας Γκράσας Φόστερ που γεννήθηκε το 1953, πλήρωνε για τα σχολικά της βιβλία με χρήματα που συγκέντρωνε πουλώντας παλιοσίδερα που μάζευε από τους δρόμους. Σπούδασε χημικός μηχανικός και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην πυρηνική μηχανική και τη διοίκηση επιχειρήσεων. Προσελήφθη ως δόκιμη στην Petrobras το 1978 και το 1998 γνώρισε την μετέπειτα πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ. Οι δύο γυναίκες ανέπτυξαν στενή φιλία και το 2012, η πρόεδρος Ρούσεφ διόρισε τη Φόστερ στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου της Petrobras.

Το σκάνδαλο που οδήγησε τη Φόστερ σε παραίτηση αφορά υψηλόβαθμα στελέχη του πετρελαϊκού ομίλου που «φούσκωναν» τα συμβόλαια ανάθεσης έργων της Petrobras και δωροδοκούσαν κρατικούς αξιωματούχους για να κάνουν τα στραβά μάτια. Στην υπόθεση έχουν εμπλακεί και όλες σχεδόν οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες της Βραζιλίας που κατηγορούνται για «μίζες». Στο σκάνδαλο που απειλεί τόσο την πορεία της Petrobras, όσο και ολόκληρης της οικονομίας της Βραζιλίας, έχουν εμπλακεί 232 εταιρίες, ενώ έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 86 άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αξιόποινες δραστηριότητες στην Petrobras αφορούν την χρονική περίοδο πριν αναλάβει το πηδάλιο η Γκράσας Φόστερ, στις αρχές του 2012. Κατά την επίμαχη περίοδο (2003-2010) πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας ήταν η νυν πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ.

Παλαιότερα άρθρα: