Σκηνοθετημένη από τις ουκρανικές αρχές η δήθεν δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου στο Κίεβο

mpamptsenko alive
Διαβάστε επίσης

Κανείς δεν γνωρίζει αν αποτελούν παιχνίδια προπαγάνδας αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ποτέ δεν δολοφονήθηκε με εντολή από το Κρεμλίνο ο Ρώσος αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος Αρκάντι Μπάμπτσενκο που ζει στο Κϊεβο.

Πέρασαν περίπου 24 ώρες και ο δημοσιογράφος εμφανίστηκε ζωντανός ενώ έγινε γνωστό ότι η «δολοφονία» ήταν σκηνοθετημένη από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας, μια επιχείρηση που, σύμφωνα με το Κίεβο, είχε στόχο να αποτρέψει τη δολοφονία του που είχε σχεδιάσει η Μόσχα.

«Θα ήθελα να συγχαρώ την οικογένεια του Αρκάντι Μπάμπτσενκο και τον ίδιο», δήλωσε ο επικεφαλής των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας (SBU) Βασίλ Γκριτσάκ, προτού ο 41χρονος δημοσιογράφος εμφανιστεί στην αίθουσα που πραγματοποιούνταν συνέντευξη Τύπου υπό τα χειροκροτήματα και τις φωνές των συναδέλφων του.

Ο Γκριτσάκ πρόσθεσε ότι στήθηκε μια προσεκτική επιχείρηση για τη σύλληψη των ανδρών που είχαν πληρωθεί από τη Ρωσία για να δολοφονήσουν τον Μπάμπτσενκο.

Ο δημοσιογράφος εξήγησε μπροστά στις κάμερες ότι συμμετείχε στη σκηνοθεσία της δολοφονίας του στο πλαίσιο «μιας ειδικής επιχείρησης» των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας που προετοιμαζόταν εδώ και δύο μήνες, ενώ ο ίδιος ενημερώθηκε για το σχέδιο δολοφονίας του πριν ένα μήνα.

«Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας που μου έσωσαν τη ζωή», υπογράμμισε ο Μπάμπτσενκο, εξηγώντας ότι «δεν υπήρχε άλλος τρόπος».

Αργότερα ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι «θα πεθάνω στα 96, αφού έχω χορέψει στον τάφο του Βλαντίμιρ Πούτιν».

Η SBU επεσήμανε ότι η οικογένεια του δημοσιογράφου είχε ενημερωθεί για την επιχείρηση, η οποία είχε στόχο να αποτρέψει τη δολοφονία του από έναν Ουκρανό που είχαν στρατολογήσει «οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας» και ο οποίος παρουσιάστηκε ως «ο εγκέφαλος» της επιχείρησης.

Σύμφωνα με τον Γκριτσάκ, ο Ουκρανός αυτός στη συνέχεια θα προετοίμαζε τη δολοφονία περίπου 30 ακόμη προσώπων, κυρίως Ρώσων που ζουν αυτοεξόριστοι στην Ουκρανία. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει συλλάβει τον άνδρα αυτό.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι ο Μπάμπτσενκο τον ευχαρίστησε «που εμπόδισε μαζί με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας» να υλοποιηθεί το σενάριο «με στόχο να αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία», σύμφωνα με βίντεο που μετέδωσε το γραφείο Τύπου του.

Ο Ποροσένκο πρόσθεσε επίσης ότι το Κίεβο θα προσφέρει προστασία στον Μπάμπτσενκο, εκτιμώντας ότι «είναι απίθανο να ηρεμήσει η Μόσχα».

Ο Μπάμπτσενκο έφυγε από τη Ρωσία το 2017 έπειτα από ένα άρθρο που δημοσίευσε για τη συντριβή ενός ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους, στην οποία σκοτώθηκαν 92 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάρτηση που έκανε σχετικά στη σελίδα του στο Facebook οδήγησε στο να διατυπωθούν απειλές για τη ζωή του.

Διαμαρτύρεται η Ρωσία

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε «μια νέα αντιρωσική πρόκληση». Η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε την ουκρανική επιχείρηση «μασκαράτα» η οποία στήθηκε «για προπαγανδιστικούς σκοπούς».

Η σκηνοθετημένη δολοφονία του Μπάμπτσενκο προκάλεσε την αντίδραση και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος κατήγγειλε ότι η Ουκρανία διασπείρει «ψευδείς ειδήσεις».

Καταδικάζουν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα

Ο επικεφαλής της οργάνωσης Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) Κριστόφ Ντελουάρ εξέφρασε «την έντονη αγανάκτησή του όταν ενημερώθηκε ότι για την απάτη των ουκρανικών υπηρεσιών Πληροφοριών η οποία στήθηκε στο πλαίσιο ενός πολέμου ενημέρωσης».

«Είναι πάντα επικίνδυνο για τα κράτη να παίζουν με τα γεγονότα και κυρίως στις πλάτες δημοσιογράφων», πρόσθεσε.

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε