Σκληρή δήλωση Μακρόν για Αγκυρα: Η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από πράξεις

Διαβάστε επίσης

Σφοδρή επίθεση κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε την Παρασκευή ο Εμανουέλ Μακρόν. «Αυτό το καλοκαίρι έθεσα τις κόκκινες γραμμές μας» είπε, εγκαλώντας την Αγκυρα για τις επιθέσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. «Οι Τούρκοι καταλαβαίνουν μόνο από πράξεις», ανέφερε ακόμη ο Γάλλος Πρρόεδρος ενώ συνέδεσε το ζήτημα της Λευκορωσίας με τις σχεδιαζόμενες κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Κατά τη διάρκια συνάντησης που είχε με δημοσιογράφους στο Παρίσι, ο κ. Μακρόν σημείωσε ότι η σκληρή στάση που τήρησε το φετινό καλοκαίρι απέναντι στις πράξεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είχε σκοπό να θέσει τις κόκκινες γραμμές του, αφού η Αγκυρα, όπως είπε, σέβεται μόνο πράξεις και όχι λόγια.

«Οσον αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα στη Μεσόγειο, πρέπει να είμαι συνεπής μεταξύ λόγων και πράξεων. Μπορώ να σας πω ότι οι Τούρκοι μόνο αυτό υπολογίζουν και σέβονται.. Αν λες λόγια που δεν ακολουθούνται από πράξεις…. Αυτό που έκανε η Γαλλία το φετινό καλοκαίρι ήταν σημαντικό. Είναι μία πολιτική κόκκινων γραμμών. Το έκανα και στη Συρία», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.

«Δεν θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια η τουρκική στρατηγική είναι μία στρατηγική συμμάχου στο NATO… Οταν έχεις μία χώρα που επιτίθεται στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες ή στην κυριαρχία δύο μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης», πρόσθεσε  ο Εμ. Μακρόν, περιγράφοντας ως «προκλητικές» τις ενέργειες της Τουρκίας.

Και συνέχισε λέγοντας: «Η Γερμανία και άλλοι εταίροι έχουν αρχίσει να συμφωνούν μαζί μας ότι η ατζέντα της Τουρκίας είναι σήμερα προβληματική. Ενώ πριν από έξι μήνες ο κόσμος έλεγε ότι η Γαλλία είναι η μόνη που κατηγορεί την Τουρκία για διάφορα πράγματα, τώρα όλοι βλέπουν ότι υπάρχει πρόβλημα».

«Ποιά θα ήταν η αξιοπιστία μας στη διαχείριση της κρίσης στη Λευκορωσία, εάν δεν αντιδρούμε σε επιθέσεις κατά της κυριαρχίας των δικών μας μελών;», διερωτήθηκε.

Πυρά και κατά Μόσχας

Κατά την ίδια συνάντηση με δημοσιογράφους στο Παρίσι, ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε εκτενώς και στο ζήτημα της Λευκορωσίας.

Μία ρωσική επέμβαση στη Λευκορωσία θα ήταν ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί, είπε και πρόσθεσε:

«Οποιαδήποτε εξωτερική επέμβαση στη Λευκορωσία (…) θα μπορούσε να οδηγήσει στη διεθνοποίηση αυτού του θέματος. Και «το χειρότερο είναι η ρωσική επέμβαση», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος λίγα 24ωρα αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωνε έτοιμος (την Πέμπτη) να αναπτύξει δυνάμεις στη γειτονική χώρα της Ρωσίας εφόσον η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Μαζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, «δεν θέλουμε να έχουμε την επανάληψη αυτού που συνέβη στην Ουκρανία», επέμεινε ο Μακρόν.

Για τον αρχηγό του γαλλικού κράτους, οποιαδήποτε ξένη επέμβαση «θα ήταν ανεπιθύμητη». «Η βούλησή μας είναι να μετάσχει η Ρωσία σε έναν διάλογο για τη Λευκορωσία και να μας βοηθήσει να πείσουμε τον πρόεδρο Λουκασένκο για την ανάγκη να δεχτεί μια διαμεσολάβηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)», πρόσθεσε.

«Αυτό που ο πρόεδρος Πούτιν ήταν σε θέση να πει στην καγκελάριο Μέρκελ και σε εμένα, είναι ότι ο ίδιος είναι υπέρ μιας διαμεσολάβησης του ΟΑΣΕ αλλά όχι ο πρόεδρος Λουκασένκο. Συνεπώς, ο πρόεδρος Πούτιν έχει πολλή δουλειά να κάνει για να μας βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε ο Μακρόν.

Παλαιότερα άρθρα: