Σκούρα τα πράγματα για τη Χρυσή Αυγή. Ο εισαγγελέας θέλει άρση ασυλίας Μιχαλολιάκου

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Δικογραφία που αφορά τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, διαβιβάστηκε στη Βουλή από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Ζητείται να αρθεί η ασυλία του βουλευτή ώστε να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του για το αδίκημα της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων.

Η δικογραφία αφορά ηχογραφημένες συνομιλίες (3.9.2011) που είχε ο Ν. Μιχαλολιάκος, με άτομα του γραφείου της Χ.Α. στην ανατολική Αττική. Στις συνομιλίες αυτές υπήρχαν απειλητικές και απαξιωτικές αναφορές, αλλά και αναφορές με υπονοούμενα σε βάρος ανθρώπων των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά και κατά άλλων προσώπων (πολιτικών, δημοσιογράφων, κ.λπ.), που έγιναν με αφορμή σχόλια και κριτική η οποία ασκήθηκε για ενέργειες της Χ.Α.

Το ντοκουμέντο που έχει στα χέρια της η εισαγγελία περιέχει δήλωση του αρχηγού του νεοναζιστικού κόμματος να δηλώνει ότι «αν χρειαστεί θα λερώσουμε τα χέρια μας», «έχουμε σκοπό και στόχο, γιατί ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού αυτή τη στιγμή είναι στο πλευρό μας, αλλιώς θα τους σπάγαμε τα κεφάλια. Το λέω και να το μεταφέρετε το μήνυμα», «να τρέπονται και να φοβούνται αυτοί γιατί υπάρχουν χρυσαυγίτες».

Καθώς φαίνεται έχει ανοίξει ο δρόμος για τον χαρακτηρισμό της χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση και από την ελληνική δικαιοσύνη. Ωστόσο, με την απόσυρση των κατηγοριών από τον Ηλία Κασιδιάρη την Παρασκευή, αφήνεται το περιθώριο, τουλάχιστον προς το παρόν μέρος της οργάνωσης να συνεχίσει να έχει νόμιμη πολιτική δράση, με ένα παραπάνω πάτημα να διατρανώνουν την αντισυστημικότητά τους και τη δίωξη για τις ιδέες τους. Η πολιτική αντιμετώπιση του φαινομένου Χρυσή Αυγή δεν έχει συμβεί και δεν θα συμβεί με την αρωγή των κομμάτων. Είναι μία υποχρέωση που πρέπει να πάρουν στην πλάτες τους οι πολίτες αυτής της χώρας.

Παλαιότερα άρθρα: