Σκωτία: Δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία και ένταξη στην ΕΕ

Διαβάστε επίσης

Υποψηφιότητα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υποβάλει η Σκωτία, εάν κηρύξει την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο, κατόπιν ενός νέου δημοψηφίσματος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η σκωτσέζα πρωθυπουργός, Νίκολα Στέρτζον, ανακοίνωσε πως θα ζητήσει να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Από την πλευρά της η Κομισιόν υπενθύμισε ότι εξακολουθεί να ισχύει η θέση που είχε διατυπώσει ο πρώην πρόεδρος της, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πριν από το προηγούμενο δημοψήφισμα, το 2014: μια ανεξάρτητη Σκωτία θα χρειαζόταν να θέσει υποψηφιότητα προκειμένου να γίνει κράτος μέλος της ΕΕ.

«Ναι, το δόγμα Μπαρόζο συνεχίζει να ισχύει, είναι σαφές», δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στη διαδικασία εισδοχής νέων κρατών μελών.

Τον Φεβρουάριο του 2014, πριν διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, ο Μπαρόζο είχε δηλώσει ότι η Σκωτία θα χρειαζόταν να παλέψει για να γίνει κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Στην περίπτωση που σχηματίζεται μια νέα χώρα, ένα νέο κράτος, που προέρχεται από ένα υπάρχον κράτος μέλος, αυτό θα πρέπει να θέσει υποψηφιότητα» για να γίνει μέλος της ΕΕ, είχε πει. «Και η υποψηφιότητά του και η ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εγκριθούν από όλα τα κράτη μέλη».

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, η οποία ηγείται του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP), θέλει να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στα τέλη του 2018 ή στις αρχές του 2019.

Παλαιότερα άρθρα: