Σοκάρει ακόμη μια φορά ο Isis με προπαγανδιστική φωτογραφία

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Μια προπαγανδιστική φωτογραφία του Isis, η οποία απεικονίζει ένα νεογέννητο μωρό περιτριγυρισμένο από ένα πιστόλι, μια χειροβομβίδα και ένα πιστοποιητικό γέννησης, με σκοπό να προκαλέσει σοκ και φόβο, δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Η εντυπωσιακή εικόνα του βρέφους δημοσιοποιήθηκε από τον Αμπού Γουόρντ αλ-Ρακάβι, ακτιβιστή εναντίον του Isis στη Συρία, ο οποίος είπε ότι είχε αρχικά ληφθεί από ένα μέλος της εξτρεμιστικής ομάδας.

Ο ίδιος ο αλ-Ρακάβι δημοσίευσε τη φωτογραφία με την προειδοποίηση: «Αυτό το παιδί θα είναι κίνδυνος για εσάς, όχι μόνο για εμάς», γεγονός που υποδηλώνει μια προσπάθεια από τους εξτρεμιστές να φανερώσουν τις επιδιώξεις τους να στρατολογήσουν όλο και νεότερα μέλη στις τάξεις τους.

Η γνησιότητα της εικόνας δεν έχει επαληθευτεί ακόμα από ανεξάρτητη πηγή, ωστόσο ένας ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας είπε στη Daily Mail της Αυστραλίας ότι πιστεύει πως είναι αυθεντική. Παράλληλα συμπλήρωσε λέγοντας, «Με την επίδειξη του πιστοποιητικού γέννησης, νομίζω ότι ο Isis θέλει να δηλώσει ότι θα βρίσκεται τριγύρω για πολύ καιρό».

Η εικόνα δημοσιεύτηκε εν μέσω της σύνθετης προσπάθειας να ανακαταληφθεί μέρος της επικράτειας που βρίσκεται υπό την κατοχή του Ισλαμικού Κράτους. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον συνασπισμός πραγματοποίησε τρεις αεροπορικές επιθέσεις κατά των μαχητών του Isis στη Συρία κοντά στην αλ-Χασακά, και το Κομπάνι, σύμφωνα με πηγές του αμερικανικού στρατού.

17 επιπλέον επιχειρήσεις εναντίον του Isis στο Ιράκ έπληξαν θέσεις της εξτρεμιστικής ομάδας κοντά στη Φαλούτζα, στην αλ-Χαβάιγια, τη Μοσούλη και τη Ραμάντι, προσέθεσε σε δήλωσή του σύνδεσμος του αμερικανικού στρατού.

Τέλος, την περασμένη εβδομάδα, ένας ανώτερος διοικητής του ιρακινού στρατού υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του εξουδετέρωσαν εκατοντάδες μαχητές του Isis και ανακατέλαβαν εδάφη στην επαρχία Ανμπάρ, όπου ο Isis είχε ξεκινήσει μια αντεπίθεση κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Πηγές

Reuters
New York Times
Sky News

Παλαιότερα άρθρα: