SOS από τους επιστήμονες: Δραματική η μείωση των πιγκουίνων της Ανταρκτικής

Διαβάστε επίσης

Συγκεκριμένα ως και κατά 77% από την τελευταία φορά που έγινε σχετική έρευνα την περίοδο του 1970 έχουν μειωθεί πιγκουίνοι σε κάποιες αποικίες της δυτικής Ανταρκτικής, σύμφωνα με τους επιστήμονες που μελετούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην απομακρυσμένη αυτή περιοχή.

Πρόκειται για είδος πιγκουίνων που κατοικεί στα νησιά και στις ακτές του Νότιου Ειρηνικού και του Ανταρκτικού ή Νότιου Ωκεανού και τρέφεται με κριλ (Σ.τ.Σ: ένα είδος θαλάσσιου οργανισμού που μοιάζει με γαρίδα).

Οι μειώσεις που έχουμε δει είναι σαφώς δραματικές”, λέει ο Στιβ Φόρεστ, ένας επιστήμονας της Βιολογίας της Διατήρησης, ο οποίος συνεργάστηκε με μια ομάδα επιστημόνων από δύο αμερικανικά πανεπιστήμια, το Stony Brook και το Northeastern, σε μια αποστολή στην Ανταρκτική, η οποία μόλις ολοκληρώθηκε.

“Κάτι συμβαίνει στα θεμέλια της τροφικής αλυσίδας εδώ. Έχουμε μικρότερη επάρκεια τροφής που προκαλεί μείωση σε αυτούς τους πληθυσμούς όλο και περισσότερο στη διάρκεια του χρόνου και το ερώτημα είναι, πρόκειται αυτό να συνεχιστεί;”, εξηγεί ο Φόρεστ.​

Έχουν μείνει λιγότερα από 53.000 ζευγάρια αναπαραγωγής

Ο αριθμός των πιγκουίνων του είδους Πυγοσκελίς της Ανταρκτικής σε έναν σημαντικό βιότοπο στην περιοχή, το Νησί των Ελεφάντων, έχει μειωθεί κατά σχεδόν 60% από την τελευταία καταμέτρηση το 1971 αριθμώντας σήμερα λιγότερα από 53.000 ζευγάρια αναπαραγωγής, διαπίστωσε η επιστημονική ομάδα.

“Ενώ πολλοί παράγοντες μπορεί να έχουν παίξει ρόλο, όλα τα στοιχεία που διαθέτουμε παραπέμπουν στην κλιματική αλλαγή ως υπεύθυνη για τις αλλαγές που βλέπουμε”, εξηγεί η Χέδερ Λιντς, μια βοηθός καθηγήτρια Οικολογίας και Εξέλιξης στο πανεπιστήμιο Stony Brook.

Κανένα φόβο για τους ανθρώπους

Μια έντονη οσμή από περιττώματα πιγκουίνων ενημερώνει τους επιστήμονες ότι πλησιάζουν μια αποικία τους προτού ακόμη ακούσουν το δυνατό κρώξιμό τους.

Οι πιγκουίνοι δεν έχουν μάθει να φοβούνται τον άνθρωπο και έτσι αψηφούν τους επισκέπτες τους.

Η Greenpeace καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να δεσμευτούν στην προστασία του 30% των παγκόσμιων ωκεανών μέχρι το 2030, έναν στόχο που ζητούν οι επιστήμονες και ένας αυξανόμενος αριθμός κυβερνήσεων ως τον κατώτερο απαιτούμενο για να σταματήσει η καταστροφή που συντελείται από την επιβλαβή ανθρώπινη δραστηριότητα.

Τα Ηνωμένα Έθνη θα συγκληθούν από τις 23 Μαρτίου ως τις 3 Απριλίου για να συμφωνήσουν σε μια Παγκόσμια Συνθήκη για τους Ωκεανούς, η οποία στη συνέχεια μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να επικυρωθεί.

“Νομίζω ότι θα χάσουμε πολλά από αυτά που αγαπάμε…όπως τους πιγκουίνους από το Νησί των Ελεφάντων, αλλά θεωρώ ότι τελικά το ερώτημα είναι σε τι κόσμο θέλουμε να ζούμε”, δήλωσε στο Reuters η Φρίντα Μπένγκτσον, μια ακτιβίστρια της Greenpeace για τους ωκεανούς.

“Οι ωκεανοί μας είναι υπερβολικά σημαντικοί για τη ρύθμιση του παγκόσμιου κλίματος”, κατέληξε.

Παλαιότερα άρθρα: