«Σουλτάνος» στην Αλβανία ο Ράμα… με φόντο την τρομοκρατία

Διαβάστε επίσης

Θριαμβευτική νίκη σημείωσε ο νυν πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα πάντα υπό το καθεστώς βίας και νοθείας, ενώ πλέον κατέχει και την αυτοδυναμία, βάσει των αποτελεσμάτων. Σημαντικό ρόλο στην νίκη Ράμα έπαιξε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ενώ μία από τις πρώτες κινήσεις του ισχυρού άνδρα της Αλβανίας ήταν να ανοίξει «άθελα» του μέτωπο με την Ελλάδα

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Ακόμα δεν ανανέωσε την θητεία του ο Έντι Ράμα και προχωρά σε ραγδαίες αλλαγές της ταυτότητας την Αλβανία με πυξίδα του την δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας», ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η ενταξιακή πορεία του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που μπορεί να αλλάξει αν συνεχιστεί η ιδιότυπη συμμαχία που έχει πραγματοποιηθεί με τον Ερντογάν.

Η κίνηση της Αλβανίας που προκάλεσε θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα ήταν το γεγονός ότι η πλατεία Σκεντέρμπεη, εγκαινιάστηκε στις αρχές Ιουνίου με όλα τα χαρακτηριστικά της φιέστας και μάλιστα της προεκλογικής . Οι Αλβανοί εθνικιστές με την στήριξη του Έντι Ράμα φρόντισαν να «ντύσουν» την πλατεία με τον εθνικισμό και τον αλβανικό μεγαλοιδεατισμό μεταφέροντας πέτρες από κάθε γωνιά όπου ζουν Αλβανοί!! Μεταξύ αυτών των περιοχών ήταν και οι Φιλιάτες της Θεσπρωτίας!

Φυσικά η Αθήνα μετά από την κίνηση αυτή αντί συγχαρητηρίων για την νίκη Ράμα εξέδωσε μία σκληρή ανακοίνωση (για διπλωματικούς λόγους δεν εκδόθηκε νωρίτερα), η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Καταδικάζουμε την τοποθέτηση, στην ανακαινισμένη κεντρική πλατεία των Τιράνων, λίθων προερχόμενων από διάφορες περιοχές των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής περιοχής των Φιλιατών. Οι λίθοι αυτοί, επί των οποίων έχουν χαραχθεί τα ονόματα των περιοχών προέλευσής τους, συνθέτουν έργο που συμβολίζει την «ενότητα των αλβανικών εδαφών» και πρόκειται καταφανώς για μία κρατική ενέργεια που καλλιεργεί και υποκρύπτει αλυτρωτισμό.

Πρόκειται περί ακόμα μίας πρόκλησης, εκ μέρους της αλβανικής Κυβέρνησης, η οποία απροκάλυπτα υποσκάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Μέσω αυτής εμπράκτως αποδεικνύεται η κεντρική υποστήριξη τάσεων αλυτρωτισμού έναντι των όμορων χωρών της Αλβανίας, δεδομένου ότι ρητώς αναφέρονται οι ονομασίες περιοχών από διάφορα βαλκανικά κράτη.

Δεν θα ανεχτούμε συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό πνεύμα ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας και παραβιάζουν κατάφορα τη θεμελιώδη αρχή της τήρησης σχέσεων καλής γειτονίας μίας εκ των βασικών προϋποθέσεων της ευρωπαϊκής πορείας των Τιράνων. Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα επικίνδυνες και ξεπερασμένες νοοτροπίες του περασμένου αιώνα υπονομεύουν την πρόοδο και την ευημερία της περιοχής και δημιουργούν ένα πέτρινο εμπόδιο στο ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας»

Ο Ερντογάν… ως «πατερούλης» των Τιράνων

Έχοντας πλέον απομονωθεί στην Μέση Ανατολή ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί ένα «άνοιγμα» προς τα Βαλκάνια, περιοχή, η οποία  είναι ζώνη γεωπολιτικής ευθύνης της Ελλάδας.

Την ευκαιρία να εμφανιστεί ως «πατέρας» στην Αλβανία την άρπαξε στις πρόσφατες εκλογές όπου με δηλώσεις στήριξης εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά «πατερούλης» των Αλβανών, αλλά και των ισλαμιστών «αδελφών κομμάτων» του στην περιοχή, εγείροντας σοβαρές ανησυχίες για την αστάθεια που μπορεί να προκαλέσει στα Βαλκάνια μια εκ νέου «δυναμική» ανάμιξη μιας νευρικής και αποδυναμωμένης Τουρκίας.

Η απροκάλυπτη υποστήριξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Έντι Ράμα δεν προμηνύει τίποτα καλό για την Αλβανία, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να δεχθεί στους κόλπους της ένα τουρκικό προτεκτοράτο που θα ψηφίζει σύμφωνα με τις εντολές της Άγκυρας.

Στην ουσία ο αλβανικός λαός βρέθηκε μπροστά σε ένα μεγάλο σταυροδρόμι ως προς το ποιον υποψήφιο θα υποστηρίξει. Τελικά, επέλεξε τον Έντι Ράμα που υποστηρίζει τον Ερντογάν πάντα με την συνέπεια των ψυχρών σχέσεων με την Ευρώπη και την καθυστέρηση της ενταξιακής πορείας στην Ένωση.

Βία, νοθεία και μαφία στις αλβανικές εκλογές

Λίγες μέρες μετά το τέλος των εκλογών ξεκινούν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας περιστατικά που έκαναν την εμφάνιση τους κατά την διάρκεια των εκλογών και αποδεικνύουν μεθόδευση των εκλογών υπέρ των Σοσιαλιστών και προσωπικά του Έντι Ράμα.

Ένα από τα βασικά επεισόδια, είναι το αιματηρό επεισόδιο με έναν τραυματία, όπου ένοπλοι πυροβόλησαν πολίτη, μέλος του κόμματος “Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης”, στην περιοχή Λέζα βορείως των Τιράνων.

Και ενώ υπήρξαν αιματηρά επεισόδια, πολλές ήταν και οι καταγγελίες για εξαγορά ψήφων, οι οποίες γίνονταν κυρίως από το Κόμμα Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης, το οποίο κατηγορούσε για το φαινόμενο αυτό το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Παρόμοιες κατηγορίες εκτοξεύθηκαν και αντιστρόφως, φορτίζοντας το πολιτικό κλίμα.

Ακόμη, αλβανικές εφημερίδες σημειώνουν ότι μόνο τις τρεις τελευταίες ημέρες, σημειώθηκαν 140 καταγγελίες για προσπάθειες χρηματισμού ψηφοφόρων. Καταγγελία για εξαγορά ψήφων έκανε ως και ο Νασίπ Νάτσο, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και τώρα υποψήφιος στο Μπεράτι, με επιστολή του προς το Γενικό Εισαγγελέα της χώρας Αντριατίκ Λάλα, τον Πρέσβη των ΗΠΑ Ντόναλντ Λου, τον Αντιπρόσωπο του ΟΑΣΕ, τον Αρχηγό της Αστυνομίας κ.α.

Ιλίρ Μέτα αντιμέτωπος με Μπάσα και Ράμα

Μέσα στο παρασκήνιο των αλβανικών εκλογών εκείνο που συγκεντρώνει τις εντυπώσεις είναι η αντιμαχία μεταξύ του Ιλίρ Μέτα και Έντι Ράμα. Ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Αλβανίας (αναλαμβάνει στις 24 Ιουλίου), Ιλίρ Μέτα, ο οποίος είναι Πρόεδρος της Βουλής, πρώην πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ένταξη και πρώην πρωθυπουργός (1999-2002), έδωσε γραμμή για «μαύρο» στον Έντι Ράμα ενώ κατηγόρησε τον ηγέτη του δεξιού Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα ότι έχει «σκοτεινή συμφωνία» για μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία με τον Έντι Ράμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μέτα το 2004 αποχώρησε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και ίδρυσε το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη. Σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο ίδιος ανέφερε ότι οι πολίτες της Αλβανίας δοκίμασαν επί τέσσερα χρόνια την εμπειρία με πρωθυπουργό τον Ράμα και δεν πρέπει να του δώσουν μια δεύτερη θητεία.

Απευθυνόμενος στον ηγέτη της δεξιάς αξιωματικής αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα, ο Ιλίρ Μέτα του ζήτησε να αποστασιοποιηθεί από τη σκοτεινή συμφωνία που υπέγραψε με τον Ράμα, τονίζοντας ότι κυβερνητικός συνασπισμός με τον Ράμα δεν πρέπει να υπάρξει. Από την πλευρά του ο Λουλζίμ Μπάσα δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει με τον Έντι Ράμα.

Παλαιότερα άρθρα: