Σουλτς: Δεν έχουμε ακόμα τις λύσεις- Τσίπρας: Είμαστε στο σωστό δρόμο

Διαβάστε επίσης

Αισιόδοξος για το μέλλον και υποστηρικτικός προς την ελληνική πλευρά εμφανίστηκε ο Μάρτιν Σουλτς, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Όπως σημείωσε, “δεν έχουμε ακόμη τις λύσεις, αλλά ο κος Τσίπρας τις επιζητά. Ο κ. Τσίπρας μάχεται για την ευρωπαϊκή συνεργασία, δεν αναζητά μόνο μια λύση για την Ελλάδα. Εχει την απόλυτη στήριξή μου”, ανέφερε ενώ υπογράμμισε την ανάγκη ενός πλαισίου για “εποικοδομητικό διάλογο και λύσεις”.

«Οι απλοί πολίτες πλήρωναν μέχρι σήμερα τον λογαριασμό. Είναι καιρός οι κατέχοντες – αυτοί που έβγαλαν τα χρήματά τους έξω- να συνεισφέρουν. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται ο κ. Τσίπρα και αυτή την κατεύθυνση στηρίζουμε 100%”.

«Ο κ. Τσίπρας είναι καλοδεχούμενος στον θεσμό μας. Δεν έχουμε ακόμα τις απαράιτητες λύσεις, αλλά θα τις βρούμε” επεσήμανε, σύμφωνα με tovima.gr.

Από την πλευρά του ο ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος και πρόθυμος να κάνει το βέλτιστο δυνατόν προκειμένουν να επιτευχθεί μια συμφωνία.

Γνωρίζω ότι η ιστορία της ΕΕ είναι ιστορία διαφωνιωάν αλλά στο τέλος συνεργασίας.

Συνάντηση Γιούνκερ-Τσίπρα

Tο κρισιμότερο έως σήμερα ραντεβού του κ. Τσίπρα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το πρωί στις Βρυξέλλες, όπου ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ.

To Reuters σχολίασε πως ο Αλ. Τσίπρας έτυχε «εμφανώς θερμής υποδοχής». Το ειδησεογραφικό πρακτορείο υπενθυμίζει πως ο συντηρητικός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «είχε προειδοποιήσει τους έλληνες ψηφοφόρους κατά της επιλογής του αριστερού Τσίπρα και του σχεδίου του για έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ, το οποίο επέφερε τη λιτότητα.

Ο 40χρονος Τσίπρας, περιγράφει το Reuters, με το ανοιχτό πουκάμισό του χωρίς γραβάτα να τον κάνει να ξεχωρίζει από τους περισσότερους άλλους ηγέτες που επισκέπτονται τις Βρυξέλλες, δεν έκανε κάποια δήλωση την ώρα που αντάλλασσε χειραψία με τον Γιούνκερ και τον ασπαζόταν.

Ο κατά μία 20ετία μεγαλύτερός του πολιτικός του Λουξεμβούργου πήρε στη συνέχεια από το χέρι τον Έλληνα πρωθυπουργό και χαμογελώντας ως απάντηση στα γέλια των δημοσιογράφων, τον οδήγησε προς τον χώρο συνάντησής τους.

Μετά τη συνάντησή του με τον Γιούνκερ ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ντόναλντ Τουσκ στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στη συνέχεια με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, ενώ στις 13:30 θα γίνουν κοινές δηλώσεις Τσίπρα-Σουλτς.

Το κλίμα μέσα στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση αποτελεί αίνιγμα, καθώς μετά τις δηλώσεις του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, μιλώντας χθες στο πλαίσιο του ετήσιου διαλόγου μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και εθνικών κοινοβουλίων, έδειξε πως ήθελε να στείλει ένα σαφές μήνυμα, σημειώνοντας: «Δεν θα ανατρέψουμε τα πάντα επειδή είχαμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα».

Η συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ, μετά από την οποία θα ακολουθήσει η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Παρίσι και η συνάντηση με τον Πρόεδρο Ολάντ, αναμένεται να είναι και αυτή από την οποία θα φανεί, αν υπάρχει πεδίο συνεννόησης μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των Βρυξελλών.

Αναμένεται δε και να ξεκαθαρίσει το πεδίο ως προς το ενδεχόμενο «μετακόμισης» του Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην Αθήνα – κάτι που σύμφωνα με ενδείξεις και πληροφορίες ο κ. Γιούνκερ δεν θα επιθυμούσε, λόγω του ντόμινο ανατροπών που θα προκαλούσε στην Επιτροπή.

Παλαιότερα άρθρα: